Прес-центр21 вересня 2021, 13:09

На Луганщині реалізовується Стратегія розвитку області на 2021-2027 роки

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай сьогодні, 21 вересня, провів апаратну нараду.

На початку заходу очільник області звернув увагу присутніх на погіршення ситуації з розповсюдженням коронавірусу. За його словами, наразі збільшується кількість виявлених випадків COVID-19. Область найближчим часом може перейти в «жовту зону» карантинних обмежень. Сергій Гайдай закликав мешканців дотримуватися простих правил для убереження від захворювання: дотримуватися соціальної дистанції, носити маски та вакцинуватися.

Про підсумки виконання Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Стратегії розвитку Луганської області на 2021-2027 роки за І півріччя 2021 року доповіла заступник директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Людмила Ахтирська.

Планом заходів у І півріччі 2021 року передбачено реалізацію 59 технічних завдань на проєкти регіонального розвитку за 4 стратегічними цілями: «Економічне зростання регіону: конкурентоспроможність, смарт-спеціалізація, сприятливе бізнес-середовище», «Відновлення критичної інфраструктури регіону», «Ефективне управління, орієнтоване на людину» та «Безпека, національна ідентичність та цілісний інформаційний простір».

Загальна сума запланованого обсягу фінансування – 2,6 млрд грн.

У стадії виконання наразі знаходяться 28 технічних завдань, два – виконано, по іншим ведеться пошук джерел фінансування.

Станом на 1 липня поточного року реалізовувалося 98 проєктів.

За словами спікера, в рамках першої цілі із загальної суми використаних коштів 22,5 млн гривень спрямовано на надання безповоротної фінансової допомоги суб’єктам малого та середнього підприємництва в рамках Програми «FinancEast» проєкту «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України», що реалізується Німецьким державним банком розвитку через Німецько-український фонд, у вигляді компенсації вартості їх інвестиційних проектів.

Також заплановано будівництво сучасної державної акредитованої лабораторії Держпродспоживслужби в області, створення індустріальних парків, проведення агрохімічної паспортизації сільськогосподарських угідь тощо.

За техзавданням Плану заходів щодо створення сучасної ІТ-школи на базі СНУ ім. В. Даля облдержадміністрацією в партнерстві з університетом та компанією «ГоуЛокал» підготовлено техніко-економічне обґрунтування, на даний час триває інженерна оцінка обраного приміщення.

Для сприяння розвитку туристичної інфраструктури реалізовувалися 3 проєкти: «Сприяння розвитку туристичної інфраструктури міста Сєвєродонецьк», «Створення туристичної бази при КЗПО «Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» у м. Сєвєродонецьку та «Реставрація пам’ятки історії національного значення «Меморіальний комплекс «Україна – визволителям» у смт Міловому».

Заступник Департаменту також розповіла, що в рамках другої стратегічної цілі із загальної суми використаних коштів 175,7 млн гривень витрачено на виконання технічного завдання «Відновлення транспортно-логістичної інфраструктури та покращення транспортного сполучення». Відновлено 29,7 км автодоріг.

Здійснювались заходи щодо відновлення функціонування закладів охорони здоров’я, які надають третинну медичну допомогу.

Зокрема, реалізується проєкт з реконструкції інфекційного корпусу у м. Сєвєродонецьк під розміщення хірургічного корпусу Луганської обласної клінічної лікарні. У звітному періоді проведено тендерні торги, визначено генерального підрядника будівництва об’єкту, укладено договір на виконання робіт з будівництва на суму 120,6 млн грн.

Крім того, за цією стратегічною ціллю ведеться робота за такими важливими напрямками, як «Будівництво ділянки залізниці, яка з’єднає гілку Кіндрашівська-Нова – Лантратівка із залізничною системою України» та «Електрифікація залізничної гілки Попасна – Куп’янськ».

Людмила Ахтирська наголосила, що за обсягами запланованого на рік фінансування завдання третьої стратегічної цілі займають найбільшу питому вагу в Плані заходів – 51 %.

За цією ціллю закуплено та встановлено обладнання для лікарень у Біловодську, Рубіжному, Старобільську, Лисичанську та Сватовому. Протягом звітного періоду виконувались 7 проєктів з будівництва амбулаторій (с. Піски Новопсковської громади, с. Новолимарівка Біловодської громади, смт Лозно-Олександрівка Лозно-Олександрівської громади, с. Лісна Поляна Марківської громади, с. Велика Чернігівка Нижньотеплівської громади, с. Широкий Широківської громади, с. Лиман Старобільської громади).

За рахунок коштів ДФРР реалізуються 3 проєкти комунальної установи ЛОФЦ «Олімп» – виконується реконструкція тренажерного залу, будівництво залу спортивної гімнастики та благоустрій території. Також в звітному періоді розроблено проєктно-кошторисну документацію з будівництва чотирьох будинків для тимчасового розміщення спортсменів КУ ЛОФЦ «Олімп».

Виконуються ремонтні роботи у 3 садочках (Лисичанськ, Кремінна та Троїцьке) та 10 школах громад (Красноріченське, Попасна, Гірське, Біловодськ, Марківка, Новопсков, Новоайдар, Станиця Луганська, Рудівка та  Куземівка). Проєкти реалізуються за рахунок коштів ДФРР.

Розроблено проєктну документацію по заходам «Реконструкція міських очисних споруд № 3 ЛКСП «Лисичанськводоканал» та «Реконструкція очисних споруд в м. Гірське, Золоте-2, Тошківка- Попасна».

Також, у І півріччі 2021 року розроблено та затверджено генеральний план з планом зонування смт. Біловодськ та 12 детальних планів територій. В стадії розробки знаходяться 33 проекти містобудівної документації в 23 населених пунктах.

В рамках виконання технічного завдання «Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб» реалізуються два проєкти: «Реконструкція будівель по вул. Чехова, 9 та Чехова, 9-Б під житловий будинок в м. Рубіжне» та «Будівництво об’єкта незавершеного будівництва, недобудованого житлового будинк у м. Кремінна, вул. Центральна (Октябрьська), буд. 12». Проведено тендерні торги, укладено договори на виконання робіт з будівництва. Роботи тривають.

За четвертою ціллю реалізуються проєкти «Розбудова єдиної комплексної системи відеоспостереження у Луганській області», «Матеріально-технічне забезпечення гуманітарного розмінування території Луганської області», «Реконструкція територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення».

Завершено виконання технічного завдання «Створення археологічного музею на базі Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля».

Людмила Ахтирська зазначила, що до Плану заходів увійшли вкрай важливі для регіону проєкти. Більшість з них, які реалізовувалися у звітному періоді, фінансуються з державного бюджету, а тому потребують часу на проведення конкурсних відборів і тендерних процедур.

Разом з цим, при підготовці звітів про виконання Плану заходів доцільно використовувати більш повну інформацію щодо проєктів, які реалізуються в громадах області з використанням різних джерел фінансування. Це може бути не тільки ДФРР, але й субвенції з державного бюджету, місцеві бюджети, кошти МТД та інші. Це вимагає більш тісної роботи всіх структурних підрозділів облдержадміністрації з органами місцевого самоврядування, та донорськими організаціями.