Прес-центр28 квітня 2017, 14:04

На Луганщині реалізується програма залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва

У І кварталі 2017 року підтримка підприємництва в області здійснювалась відповідно до заходів Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки», аналогічних міських і районних програм, реалізації в області законів України: «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», «Про інвестиційну діяльність», «Про адміністративні послуги», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», інших нормативно-правових актів.

 

На реалізацію заходів Програми фактично використано 49 млн грн, із них: з обласного бюджету – 48,8 млн грн, міських та районних бюджетів – 1,4 тис. грн, інших джерел – 219,4 тис. грн.

 

Для спрощення започаткування бізнесу в області діють 16 центрів надання адміністративних послуг, із них 12 районних та 4 міських. Протягом І кварталу 2017 року через центри області суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано понад 58 тис. адміністративних послуг, що у 2 рази більше, ніж у І кварталі 2016 року. В середньому за місяць через центри надавалося біля 19,5 тисяч послуг.

 

Підприємницьким структурам протягом І кварталу 2017 року передано в оренду 149 приміщень загальною площею 26,7 тис. кв. м.

 

У звітному кварталі участь в регіональних закупівлях взяли 71 суб’єкт малого підприємництва. За результатами укладено 508 договорів на загальну суму 69,5 млн грн.

 

З початку року фінансово-кредитними установами області надано кредити 19 суб’єктам підприємництва, у тому числі 14 фермерським господарствам, на суму 13,3 млн грн.

 

Для оперативного вирішення актуальних питань, які стосуються підприємницької діяльності, в області працюють «гарячі лінії» для підприємців, утворені при виконавчих комітетах міських рад міст обласного значення та райдержадміністраціях. Протягом звітного періоду на «гарячі лінії» від підприємців надійшло 175 звернень, на які було надано роз’яснення.

 

При Луганській обласній державній адміністрації, райдержадміністраціях та органах місцевого самоврядування здійснюють роботу регіональна та місцеві ради підприємців, координаційні ради з питань розвитку підприємництва і робочі групи з питань сприяння розвитку малого підприємництва.

 

Протягом І кварталу 2017 року в Луганській області за участі місцевих сільськогосподарських товаровиробників проведено 228 ярмаркових заходів на яких реалізовано сільськогосподарської продукції на загальну суму 19,9 млн грн.

 

У рамках модернізації послуг служби зайнятості та орієнтації їх на європейський рівень в Сєвєродонецькому міському центрі зайнятості розпочав свою роботу Консалтинговий центр із забезпечення безоплатної підтримки підприємців.

 

У Лисичанському міському та Кремінському районному центрах зайнятості функціонують студії підтримки та супроводу безробітних «Бізне$тарт», метою яких є надання знань та допомоги з інформування умов надання грантів, заповнення анкет та складання бізнес-планів.

 

В рамках конкурсу «Програма малих грантів ПРООН: підтримка підприємництва серед внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення Донецької та Луганської областей» усього в Луганській області станом на 1 січня 2017 року на створення, відновлення або розширення бізнесу укладено 93 грантових угоди на загальну суму 11,95 млн грн.

 

Міжнародна організація з міграції за підтримки Євросоюзу починає проект підтримки працевлаштування переселенців. Організація надасть гранти на створення і розвиток власного бізнесу для підприємців-початківців. У лютому-березні 2017 року почав старт великий проект для учасників АТО, жителів Донецької і Луганської областей. В рамках проекту заплановано тренінги, індивідуальні консультації, захист бізнес-планів та надання грантів на закупівлю обладнання. Сума гранту для самозайнятості складе 650 євро, мікропідприємництва ‒ 2150 євро, профорієнтаційного навчання ‒ до 400 євро.

 

За інформацією органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій у І кварталі 2017 року в області за рахунок малого та середнього підприємництва створено 743 нових робочих місця.