Прес-центр21 березня 2017, 17:03

На Луганщині реалізується регіональна природоохоронна програма

Сьогодні, 21 березня, перший заступник голови Роман Власенко провів апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

 

У заході взяли участь заступники голови облдержадміністрації Володимир Гуц, Вадим Данієлян та Ольга Лішик.

 

На нараді директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олег Тіхонов розповів про стан та розвиток природно-заповідного фонду області.

 

Під час наради розглянуті питання про стан та розвиток природно-заповідного фонду області.

 

За його словами розвиток природно-заповідного фонду області є одним з пріоритетних напрямів природоохоронної роботи по збереженню унікальних і типових природних ландшафтів, створення умов для відновлення видового різноманіття флори і фауни.

 

Станом на 1 березня поточного року природно-заповідний фонд області складається з 135 територій і об'єктів загальною площею 75186,4263 га, з них 11 територій і об'єктів загальнодержавного значення площею 13454,2164 га та 124 території місцевого значення площею 61732,2099 га.

 

Згідно з Регіональною цільової програмою розвитку екологічної мережі області на 2010 – 2020 роки для Луганської області показник оптимальної кількості охоронюваних територій із заповідним статусом повинен становити не менше 5 %. На сьогоднішній день відсоток заповідності території області становить 3,98 %.

 

З 2014 року проведено значну роботу з виконання програмних завдань, заповідну площу області збільшено більш ніж на 500 га.

 

Для досягнення оптимальної кількості особливо охоронюваних природних комплексів і ландшафтів необхідно збільшити заповідний фонд на близько 20000 га.

 

Тому органам виконавчої влади, земельних ресурсів та лісового господарства необхідно приділити особливу увагу створенню нових заповідних об'єктів та підбору природних територій для подальшого заповідання.

 

За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2016 році розроблено чотири проекти створення нових територій природно-заповідного фонду області, розташованих у Новоайдарському та Кремінському районах. Зараз розробляються проекти розпоряджень щодо оголошення цих територій природно-заповідним фондом.

Територіями природно-заповідного фонду місцевого значення оголошені:

- Гідрологічна пам'ятка природи «Джерело« Козачий »площею 0,4703 га в Сватівському районі;

- Заповідне урочище «Широке» площею 121,6288 га в Кремінському районі;

- Загальнозоологічний заказник «Жеребець» площею 55 га в Кремінському районі;

- Заповідне урочище «Хрящеваха» площею 14,9 га в Кремінському районі.

 

Створено одну заповідну територію загальнодержавного значення - ботанічна пам'ятка природи «Балка «Крейдяний яр»площею 45 га в Біловодському районі.

Оголошено чотири території природно-заповідного фонду загальнодержавного значення:

- Заказник ботанічний «Сафоново» площею 21,7000 га на території Кремінського району;

- Заказник лісовий «Церковний ліс» площею 117,6000 га на території Старобільського району;

- Заказник ландшафтний «Урочище Терське» площею 123,9000 га на території Станично-Луганського району;

- Заказник ботанічний «Балка Ковилова» площею 88,2600 га на території Біловодського району.

У стадії розгляду перебуває питання створення національного природного парку «Кремінські лісу» площею 7007 га.

Для досягнення оптимальної кількості особливо охоронюваних природних комплексів і ландшафтів необхідно збільшити заповідний фонд на площу близько 20 000 га.

Важливим залишається питання щодо збереження існуючих заповідних об'єктів від незаконного використання, пошкодження та знищення природних комплексів.