Прес-центр30 травня 2019, 17:05

На Луганщині реалізуватиметься програма раціонального використання земель

Під час колегії облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку Сергій Хлякін презентував проект Регіональної програми охорони та раціонального використання земель Луганської області на 2019-2022 роки.

Він повідомив, що площа території Луганської області становить 1831,882 тис. га, у тому числі 1462,621 тис. га (76,76 % ) сільськогосподарських угідь. Розораність території області становить 53,58 %. За таких умов сприяння підвищенню продуктивності та ефективності сільського господарства є стратегічним завданням розвитку регіону.

На цей час недостатня увага приділяється охороні продуктивних земель від деградації та виснаження внаслідок їх нераціонального використання та розповсюдження карантинних організмів.

У сфері садівництва протягом останніх десяти років фіксується поступове скорочення площі багаторічних насаджень та їх урожайності. Постійно зменшуються обсяги місцевого виробництва плодів і ягід. Перспективним напрямком розвитку промислового садівництва є перехід на інтенсивні технології, в яких використовуються слаборослі підщепи. Це вимагає повсюдної закладки нових садів інтенсивного типу.

Сергій Хлякін зауважив, що Програма розроблена для розвитку органічного садівництва, прискорення розвитку галузі на основі раціонального розміщення промислових насаджень плодоягідних культур на високопродуктивних землях.

Важливою складовою Програми стала протидія розповсюдженню карантинних рослин. Протягом останніх років у зв’язку з недостатнім проведенням необхідного комплексу заходів боротьби з небезпечними карантинними організмами, останні набувають розповсюдження на території країни та Луганської області. Найбільш шкідливою для довкілля та населення є амброзія полинолиста, яка поширена у всіх районах та містах області та. За даними фітосанітарної служби загальна площа ураження становить 9721,637 га.

Зважаючи на небезпечність карантинного бур’яну, боротьба з амброзією є одним з пріоритетних напрямків розв’язання проблем в галузі сільського господарства.

Реалізація заходів Програми вимагає тривалого та системного підходу, які не можуть бути реалізовані в рамках щорічних програм економічного і соціального розвитку області, через локальний характер та відсутність довготривалого ефекту.

Таким чином, розв’язання проблеми охорони та раціонального використання земель сільськогосподарського призначення, зокрема захисту ґрунтів від деградації, відтворення їх родючості та попередження розповсюдження карантинних організмів, потребує комплексного підходу та можливе виключно за умови розроблення та реалізації окремої регіональної програми.

Сергій Хлякін окреслив основні завдання Програми, зокрема, звільнення нераціонально використовуваних площ та зайняті старими садами для їх подальшого оновлення. Також планується локалізувати та ліквідувати осередки розповсюдження амброзії полинолистої.

Реалізація заходів Програми дозволить розробити 41 робочий проект землеустрою щодо розкорчовування старих багаторічних насаджень, звільнити 157,14 га від старих багаторічних насаджень та закласти 4157,14 га нових садів. Крім того, очікується зменшити осередки розповсюдження амброзії полинолистої на території області на 70 %.

За підсумками доповіді колегія облдержадміністрації затвердила Регіональну програму охорони та раціонального використання земель Луганської області на 2019-2022 роки.