Прес-центр28 жовтня 2021, 15:10

На Луганщині реалізують три проєкти на розвиток мережі ЦНАПів за кошти державної субвенції

Сьогодні в режимі відеоконференцзв’язку відбулася робоча зустріч під головуванням заступника Міністра цифрової трансформації України Людмили Рабчинської з облдержадміністраціями.

Під час заходу, у якому взяв участь в. о. голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов, обговорені питання, пов’язані з діяльністю центрів надання адміністративних послуг.

Зокрема, щодо використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі ЦНАПів.

Так, відповідно до постанови КМУ від 24 березня 2021 року № 249 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг» в області реалізуються три проєкти.

Це проєкти: Щастинської міської військово-цивільної адміністрації  «Створення умов для надання доступних та якісних адміністративних послуг шляхом відкриття Центру надання адміністративних послуг Щастинської територіальної громади» загальною вартістю 5070,746 тис. гривень; Новоайдарської селищної ради «Забезпечення центру надання адміністративних послуг обладнанням для видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів та облаштування 8 віддалених робочих місць» загальною вартістю 950,528 тис. гривень; Чмирівської сільської ради «Облаштування центру надання адміністративних послуг» загальною вартістю 156,200 тис. гривень. 

Щодо стану підключення ЦНАПів до системи онлайн моніторингу та  оцінки якості послуг, відповідно до постанови КМУ від 11 серпня 2021 року № 864, повідомлено, що ЦНАП області використовують інформаційні системи: «ЦНАП-SQS», «Вулик», «Універсам послуг» та «е-ЦНАП Cloud». До моніторингу підключено сім ЦНАП, іншими вживаються відповідні заходи.

Також розглянуті питання використання Національної веб-платформи центрів надання адміністративних послуг (Платформа Центрів Дія). Інформація про можливості цієї платформи доводилась до органів місцевого самоврядування та військово-цивільних адміністрацій області. На офіційному вебсайті облдержадміністрації створено банер «Платформа Центрів Дія».

Наголошено, що питання передачі майна з державної в комунальну власність для використання в роботі ЦНАП перебуває на контролі облдержадміністрації.

На Луганщині передачі до органів місцевого самоврядування підлягає майно колишніх дев’яти ЦНАПів при райдержадміністраціях. Так, станом на 25 жовтня погоджені пропозиції щодо передачі цього майна, надані Сватівською та Старобільською райдержадміністраціями.

Відповідні пропозиції, підготовлені Щастинською та  Сєвєродонецькою райдержадміністраціями, перебувають на розгляді в територіальних громадах.

За підсумками Міністерством цифрової трансформації України  поставлено перед облдержадміністраціями низку завдань. Зокрема, необхідно посилити контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування, які отримали субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі ЦНАПів, з метою ефективного та в повному обсязі використання цих коштів до кінця року.

Також слід прискорити процедуру передачі майна з державної в комунальну власність для використання в роботі ЦНАП, активізувати роботу ЦНАП, пов’язану з підключення ЦНАП до системи онлайн моніторингу та оцінки якості послуг, процедуру реєстрації керівників та працівників ЦНАП на Платформі Центрів Дія.