Прес-центр18 березня 2020, 11:03

На Луганщині реалізуються 15 проєктів міжнародної технічної допомоги на 138 млн дол США

Сьогодні, 18 березня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів апаратну нараду.

На порядку денному розглядалося питання про міжнародну технічну допомогу як потужний інструмент позитивних змін у регіоні.

Спікером виступив директор Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин облдержадміністрації Денис Денищенко.

Він зазначив, що минулоріч облдержадміністрацією погоджено 18 меморандумів з міжнародними організаціями кошторисною вартістю більше 51 млн дол США. У 2018 році – 17 меморандумів (близько 100 млн дол США).

Наразі в області реалізуються 15 проєктів міжнародної технічної допомоги кошторисною вартістю 138 млн дол США. Найбільшою за обсягами фінансування країною-донором є США, частка якої становить 53,3 %.

Іншими донорами області виступають ЄС, Швеція, Великобританія, Швейцарія, Німеччина, Японія та Польща. Також донорськими організаціями регіону є Європейський банк реконструкції та розвитку та Північна екологічна фінансова корпорація.

Важливим досягненням є відкриття офісу проєктів USAID у м. Сєвєродонецьку, що посилило координацію та взаємодію облдержадміністрації з міжнародними партнерами у рамках діючих проєктів.

Спільно з міжнародною організацією NEFCO на цей час опрацьовується впровадження двох додаткових грантових проєктів на суму до 1 млн євро, спрямованих на здійснення енергоефективних заходів на об’єктах соціальної інфраструктури об’єднаних територіальних громад Луганської області.

Також Денис Денищенко повідомив, що минулоріч Департамент долучився до роботи з впровадження двох проєктів підтримки міжнародними організаціями вищих навчальних закладів області – Луганського національного аграрного університету та Луганського державного медичного університету, в частині відновлення матеріально-технічної бази, розвитку дуальної освіти, міжнародного обміну освітніми програмами.

16 жовтня 2019 року відбулось підписання тристороннього меморандуму про співпрацю в рамках проєкту USAID «Економічне відновлення Східної України», що має на меті створення на базі Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля сучасної ІТ-школи для інноваційного розвитку області.

Ще одним пілотним проєктом для Луганської області стала співпраця Департаменту з інноваційним парком UNIT City та інвестиційним фондом K.Fund щодо організації та проведення Школи малого та середнього підприємництва у червні 2019 року.

З метою покращення координації донорської допомоги очільник області Сергій Гайдай запропонував керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації своєчасно надавати інформацію Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин облдержадміністрації щодо співпраці з міжнародними організаціями з питань реалізації проєктів соціально-економічного розвитку на території області.