Прес-центр17 липня 2017, 11:07

На Луганщині розповсюджуються інформаційні буклети щодо попередження насильства

У липні розпочато розповсюдження інформаційних матеріалів – буклетів «Насильство щодо жінок – особлива проблема» та «Сексуальне насильство – будь-який вид дій сексуального характеру щодо людини без її згоди».

Захід ініційований Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з партнерськими міжнародними організаціями.

Зазначені матеріали підготовлені та надруковані Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» за участю Фонду народонаселення ООН та саб-кластеру з питань ґендерно обумовленого насильства.

Буклети були презентовані під час семінару за темою: «Ґендерно обумовлене насильство: що потрібно знати організаціям, які працюють з ВПО та громадами в Луганській області», що відбувся у місті Сєвєродонецьку.

В брошурах міститься контакти восьми мобільних бригад психосоціальної допомоги для постраждалих від насильства, адреси та телефони п’яти пунктів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги, що створені та працюють на Луганщині з ініціативи Фонду народонаселення ООН.

Також надано інформацію про форми та ознаки насильства, статистичні дані.

Розповсюджуватимуться ці буклети в усіх освітніх і медичних закладах, а також підрозділах Національної поліції у містах та районах області.

Відповідно до повноважень, Департамент соціального захисту населення ОДА узагальнює інформацію щодо кількості звернень з питань насильства в сім’ї.

Так, у I півріччі 2017 року в області на підконтрольній українській владі території зафіксовано 840 звернень, у той час як за аналогічний період 2015 року було зафіксовано 276 звернень, у I півріччі 2016 року – 484. Це говорить про поступовий вихід проблематики домашнього насильства зі сфери приватності та руйнації існуючих у суспільстві стереотипів. Завдяки подібним заходам збільшилась довіра до правоохороних органів, державних структурах та громадських організаціях, які допомагають та надають консультацію постраждалим під час домашнього насилля.