Прес-центр11 квітня 2018, 12:04

На Луганщині СБУ блокує протиправні схеми отримання пенсійних коштів переселенців

У 2017-2018 роках на Луганщині за матеріалами Служби Безпеки України Пенсійному Фонду та Фонду соціального страхування України повернено понад 2 мільйони 500 тисяч гривень.

Таку суму було незаконно нараховано в якості пенсій та інших соціальних виплат особам, які померли на тимчасово окупованій території області. Дані про їх смерть не надійшли з ОРЛО до Головного Управління Пенсійного фонду України в Луганській області. Пенсії померлих за допомогою банківських карток намагалися отримувати сторонні особи, зокрема, їхні родичі.

СБУ проводить систематичну роботу із встановлення таких фактів та передає їх до ПФУ та Фонду соціального страхування для припинення незаконних виплат.

Спецслужба вживає заходи і для запобігання механізмам  протиправного одержання чужих пенсійних коштів, в яких задіяні представники незаконних збройних формувань терористів.

У березні цього року Білокуракинський районний суд Луганської області визнав винним колишнього мешканця Ровеньок у фінансуванні тероризму та, відповідно до  ч.1 ст. 258-5 КК України, засудив до штрафу у сумі двісті п’ятдесят п’ять тисяч гривень.

Співробітники СБУ встановили, що переселенець взяв участь у діяльності групи зловмисників, які налагодили канал надання незаконних «пенсійних послуг» мешканцям ОРЛО. Групу організував учасник одного із бандформувань так званої «ЛНР». Він підшукував в окупованих районах отримувачів великих пенсій та переконував їх оформляти й отримувати українські пенсії саме через нього. Крім цього, зловмисники організовували нарахування пенсій померлим. За «послуги» вони забирали собі 10-12 відсотків від суми. Переселенець забезпечував зняття через банкомати у Харкові готівки коштів та їх передачу організатору афери на тимчасово непідконтрольній території.

СБУ припинила діяльність групи у вересні минулого року. Під час обшуків було вилучено понад 60 банківських карток, більш ніж 100 тисяч гривень готівки, речові докази злочинної діяльності.

Матеріали кримінального провадження стосовно організатора оборудки передано до суду для застосування процедури заочного засудження. Бойовику оголошено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 1 ст. 258-5 КК України. Йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.