Прес-центр3 листопада 2016, 14:11

На Луганщині СБУ ліквідувала канал контрабанди до України заборонених стероїдних препаратів

У Луганській області співробітники СБУ та прокуратури ліквідували канал контрабандного постачання до України заборонених анаболічних стероїдів та викрили його організатора.

15 жовтня 2016 року з однієї азіатської країни до України надійшло міжнародне поштове відправлення, у якому містилися приховані поліетиленові пакети з білим порошком. Експертиза, проведена спеціалістами  СБУ, показала, що це сильнодіючі лікарські засоби – анаболічні стероїди. В одному з пакетів містилося близько 70 грамів нандролону, в іншому – майже 20 грамів метандієнону. Отримати посилку мав 36-річний мешканець Луганської області.

28 жовтня, одразу після одержання посилки в поштовому відділенні, зловмисника затримали співробітники СБУ. Під час обшуку, проведеного за місцем його проживання, оперативники виявили близько 1,5 кг хімічних препаратів та речовин. Виявилося, що чоловік купував у Китаї дешеві анаболіки, потім у своїй домашній лабораторії підвищував їх якість та збував під виглядом продукції відомих виробників товарів для бодібілдерів. 

За фактом контрабанди сильнодіючих лікарських засобів слідчі СБ України відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії. Вирішується питання про обрання зловмиснику запобіжного заходу, повідомляє Управління СБУ в Луганській області.

Довідково:

Наказом Міністерства охорони здоров’я від 17.08.2007, нандролон та метандієнон віднесені до сильнодіючих лікарських засобів. Неправильне застосування препаратів може призвести до таких побічних ефектів як токсичний гепатит, лейкемоїдний синдром, зниження статевих функцій, серцева недостатність та інфаркт міокарда, атеросклероз, гострі та хронічні захворювання печінки, нефрит, а в деяких випадках – до летального результату. З 2007 року обіг цих препаратів в Україні заборонений.