Прес-центр11 жовтня 2016, 12:10

На Луганщині СБУ попередила завдання збитків державі на суму понад 82 млн. грн.

 

 

За інформацією прес-служби Управління СБУ в Луганські області, у 2016 році в Луганській області результатом спільних заходів Служби Безпеки України та Луганської облдержадміністрації попереджено завдання економічних збитків державі на суму понад 82 мільйони гривень при проведенні тендерних торгів.

Цього року на відновлювальні роботи на об’єктах регіону з державного та обласного бюджетів виділено понад 1,3 млрд. грн. Відповідно до законодавства України, визначення виконавців робіт здійснюється через процедури державних закупівель. Однак, вони нерідко проводяться з порушеннями, які можуть коштувати державі величезних збитків. З початку року у результаті заходів СБУ відмінено 24 процедури державних закупівель, проведені з порушеннями, що могли спричинити розтрату або розкрадання коштів державного бюджету.

 

Наприклад, влітку поточного року комітетом з конкурсних торгів Кремінської міськради проведено тендер з монтажу водопровідних і каналізаційних систем міста, очікувана вартість якого складала 4,7 млн. грн. Перемогло підприємство з Лисичанська з ціновою пропозицією 3,3 млн. грн. Перевірка СБУ виявила, що фірма, аби отримати кошти із бюджету, зависила кількість своїх працівників більше ніж удвічі. Провести якісну реконструкцію комунікацій у місті в стислі терміни фірма не могла. Результати конкурсних торгів скасовано.

Повторно проводити тендер з капітального ремонту лікарняного закладу довелося у Біловодському районі. Перший «переможець» виявився підприємством без необхідних фахівців, обладнання та офісу. У повторному тендері перемогла аналогічна фірма із сусідньої області, керівництво якої, як встановила СБУ, підробило фінансові документи. У жовтні поточного року за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 358 Кримінального кодексу України. Конкурсні торги будуть проведені втретє.

 

Надання учасниками закупівель неправдивих відомостей про наявність у них відповідних працівників, обладнання, досвіду подібних робіт є типовими порушеннями законодавчих вимог. Укладення угод з такими фірмами призводить до того, що роботи неякісно виконуються некваліфікованими робітниками, яких неофіційно залучають підрядні організації за оплату в готівці. Отримані бюджетні кошти переводяться в тіньовий обіг. Через використання нечесними підприємцями різних схем мінімізації бази оподаткування, державний та місцеві бюджети недоотримують податкові надходження.

Про виявлені факти та тенденції СБУ поінформувала керівництво облдержадміністрації. Визначено спільні механізми посилення контролю за використанням бюджетних коштів. Розроблено конкретні пропозиції центральним органам влади для усунення передумов порушень та зловживань у сфері державних закупівель.