Прес-центр26 червня 2018, 11:06

На Луганщині СБУ викрила чергову спробу вербування терористами громадянина України

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України викрили чергову спробу вербування громадянина України так званими спецслужбами терористичної організації «ЛНР». 

Правоохоронці встановили, що наприкінці березня 2018 року бойовики незаконних збройних формувань затримали жителя Києва на КПВВ «Станиця Луганська» під час спроби потрапити на тимчасово окуповану територію в особистих справах.

Зловмисники звинуватили чоловіка у підриві пам’ятника у середмісті Луганську та у зв’язках з міфічною «українською ДРГ». Для отримання необхідних «зізнань» терористи жорстоко били в’язня, катували електрострумом, вводили ін’єкції з невідомою речовиною, піддали «перевірці» на поліграфі.

Через два місяці тортур у підвалах так званого «МГБ» бойовики змусили українського бранця написати розписку про готовність співпрацювати з представниками терористичної організації та відвезли до лінії розмежування.

Після прибуття на контрольовану українською владою територію колишній заручник відразу потрапив у поле зору співробітників СБУ. Чоловік добровільно надав свідчення щодо обставин його вербування і поставлених терористами завдань, та запевнив правоохоронців про відсутність намірів виконувати злочинні вказівки бойовиків.

Служба безпеки України наголошує, що подібні випадки є непоодинокими. Щоб схилити громадян України до державної зради, проросійські бойовики вдаються до шантажу і тортур. Водночас, відповідно до ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років.

Від кримінальної відповідальності звільняються громадяни України, які не вчинили жодних злочинних дій та добровільно повідомили українських правоохоронців про спробу вербування ворожими спецслужбами.

За інформацією

3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях