Прес-центр8 липня 2019, 14:07

На Луганщині СБУ викрила очільників так званого «управління виконання покарань» терористичної «ЛНР»

На Луганщині Служба безпеки України заочно оголосила про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 110 та ч. 1 ст.258-3 Кримінального кодексу України, двом очільникам закладів виконання покарань терористичної «ЛНР».

Співробітники СБУ встановили, що обіймаючи посади у силовому блоці окупаційної адміністрації РФ, керівники колоній №60 та №19 забезпечували примусове виконання незаконних вироків, винесених «судами» терористичної організації «ЛНР», застосування юридично нікчемних законодавчих та нормативних актів бойовиків.  

Служба безпеки зібрала значну кількість свідчень колишніх в’язнів, які утримувалися у колоніях на підконтрольній терористам території, щодо фізичних та моральних знущань, яким їх піддавали за вказівкою і з відома адміністрації. Бойовики перетворили колонії на полігон, де їхній «ОМОН» систематично тренує силові прийоми придушення проявів непокори. В’язнів б’ють, ставлять на коліна, імітують розстріл, стріляючи над головою бойовими патронами. У 2014-2015 роках, зі згоди адміністрації колоній, представники НЗФ пропонували засудженим в обмін на звільнення узяти участь у бойових діях проти ЗСУ.

Співробітники СБУ задокументували близько трьох десятків фактів вербування «спецслужбою» бойовиків в’язнів, переданих із колоній «ЛНР» до виправних установ на контрольованій українською владою території для подальшого відбування покарання. З боку терористів умовою переміщення засуджених з ОРЛО є підписання зобов’язання про негласну співпрацю, згідно з яким, після звільнення ув’язнені повинні збирати для «МГБ ЛНР» інформацію про місця дислокації, склад та маршрути пересування українських військових підрозділів.

Загалом Служба безпеки України заочно оголосила про підозру в участі у діяльності терористичної організації дванадцятьом очільникам так званого управління виконання покарань терористичної організації «ЛНР». Оперативники продовжують документування протиправної діяльності її представників для притягнення усіх винних осіб до кримінальної відповідальності.

Прес-служба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях