Прес-центр21 грудня 2020, 09:12

На Луганщині СБУ заблокувала 35 кібератак на державні інформаційні ресурси

У 2020 році Служба безпеки України заблокувала у Луганській області 35 кібератак на державні електронні інформаційні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури регіону.

Так кіберфахівці СБУ попередили спроби несанкціонованого отримання віддаленого доступу до електронних систем одного з департаментів облдержадміністрації. Зловмисники намагались отримати доступ до інформації на службовому комп’ютері, який підключений до загальнодержавного електронного ресурсу органів виконавчої влади.

Незаконне втручання в автоматизовану систему хакери здійснювали через використання шкідливого програмного забезпечення.

У цьому році співробітники СБУ викрили DDos-атаки на державний електронний ресурс однієї з міських рад Луганщини. Встановлено, що атаку на сайт органу місцевого самоврядування вчинили учасники хакерського угруповання. Наразі перевіряється причетність фігурантів до діяльності спецслужб РФ.

Також задокументовано несанкціоноване втручання у роботу електронної мережі одного з підрозділів облдержадміністрації.

За попередніми даними, кіберінцидент стався через використання посадовцями незахищених особистих електронних скриньок, які були зареєстровані в РФ.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення.

За інформацією 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях