Прес-центр14 серпня 2019, 17:08

На Луганщині шукають точки соціально-економічного росту

Сьогодні, 14 серпня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький провів нараду з керівниками структурних підрозділів ОДА, присвячену обговоренню пропозицій до проекту «25 магнітів».

Цей проект був започаткований Офісом Президента України та покликаний залучити інвестиції в регіони, а також підвищити їх туристичну привабливість.

Критеріями проектів, які будуть надані кожною областю на розгляд, є довгостроковий соціально-економічний ефект, економічна доцільність, підтримка місцевим населенням, створення позитивного міжнародного іміджу України тощо.

Під час наради керівники структурних підрозділів ОДА озвучили свої пропозиції до проекту та обґрунтовували їх доцільність.

Любов Безкоровайна, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА, запропонувала додати до переліку проектів відновлення системи меліорації ґрунту, яка допоможе запобігти опустелюванню території області. Також вона звернула увагу присутніх на будівництві сучасної та потужної лабораторії для аналізу продукції сільгосптоваровиробництва, а також на необхідність державної підтримки кінних заводів Луганщини.

Заступник начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Олександр Козенко також зазначив, що 4 кінних заводи, які розташовані в Луганській області мають культурну та історичну цінність. За його словами, ці об’єкти мають стати майданчиком для внутрішнього, національного та міжнародного туризму.

Очільник Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олег Тіхонов наголосив на необхідності створення природного парку «Кремінські ліси», що мусить стати рекреаційним центром та убезпечить хвойний ліс від незаконної вирубки.
Андрій Зайцев, заступник директора Департаменту масових комунікацій ОДА, повідомив, що наразі структурний підрозділ проводить активну роботу над проектом будівництва радіотелевізійної передавальної станції у Попаснянському районі. Зведення цієї споруди у прифронтовій зоні дозволить боротися з сигналами ворожих ЗМІ та розповсюджувати проукраїнський теле- та радіоконтент на тимчасово окуповану територію. Доповідач зазначив, що для якнайшвидшої реалізації проекту допомога на державному рівні вкрай необхідна.
Директор Департаменту промисловості, транспорту та зв’язку ОДА Сергій Шелест запропонував додати проекти відновлення промисловості, що слугувала візитною карткою регіону. Так, був озвучений план відбудови заводу скловиробів та содового заводу у Лисичанську, а також електрифікацію залізничних гілок Луганщини.
Заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Інкелевич акцентував увагу на критичній необхідності виділення приміщення для Луганської обласної клінічної лікарні та обласного онкодиспансеру.
У свою чергу директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк повідомив, що на Луганщині існує проект побудови «Університету майбутнього». Евакуйовані внаслідок бойових дій вищі навчальні заклади області були розосереджені по всій території області та за її межами. Ідея «Університету майбутнього» полягає у системі кампусного містечка, де будуть розташовані всі ВНЗ області, утворюючи тим самим студентське містечко.
Заслухавши доповіді Віталій Комарницький доручив у найкоротший строк доопрацювати пропозиції кожного структурного підрозділу для оперативного звітування.