Прес-центр18 cічня 2022, 14:01

На Луганщині схвалили проєкт Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря

Сьогодні, 18 січня, заступниця голови Луганської обласної державної адміністрації Наталія Романенко провела засідання Комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря.

Під час заходу розглянуто проєкт Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря зони «Луганська», який наприкінці 2021 року був направлений, відповідно до процедури, на погодження до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зазначений проєкт розглянуто на засіданні Міжвідомчої комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, що діє при Міністерстві. За результатами розгляду до проєкту Програми були надані зауваження, які мали технічний характер.

Усі вони враховані Департаментом комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, як органом управління якістю атмосферного повітря, дані про стан атмосферного повітря, що використовуються у Програмі, оновлені, інформація доопрацьована.

Нагадаємо, що Програма розроблена у співпраці з Луганським обласним центром з гідрометеорології та Луганським обласним центром контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Програмою передбачена модернізація існуючої мережі спостережень за станом атмосферного повітря та встановлення нових автоматизованих постів спостережень для контролю якості атмосферного повітря.

У засіданні взяли участь представники Сєверодонецької та Лисичанської міських військово-цивільних адміністрацій, Рубіжанської міської ради, Державної екологічної інспекції у Луганській області, промислових підприємств – ДТЕК Луганська ТЕС, ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», ПрАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат», ТОВ НВП «Зоря», ПрАТ «Ліник», ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Первомайськвугілля».

Під час заходу було схвалено доопрацьований проєкт Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря зони «Луганська» та прийнято рішення направити його на погодження до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Після отримання зазначена Програма буде подана для затвердження Луганською обласною державною адміністрацією.