Прес-центр25 листопада 2019, 17:11

На Луганщині стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

У Сватовому проведено відкритий дискусійний майданчик «Бути жінкою», який дав старт проведенню Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в Луганській області.

Його метою стало утвердження провідної ролі жінки як рушійної сили позитивних змін у суспільстві, лідерства в різних сферах життєдіяльності. Важливо, що зазначений захід відбувся в день, коли весь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

Форум «Бути жінкою» проводиться за підтримки партнерських організацій вже третій рік поспіль. Перший такий захід у 2017 році проведено у Старобільському районі, другий – минулого року у Кремінському.

Під час дискусії директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про реалізацію в області державної ґендерної політики та запобігання і протидії домашньому насильству й насильству за ознакою статі.

До участі в заході у якості спікерок були запрошені жінки, які свої власним прикладом та життєвою позицією доводять, що для жінки не існує неможливого. Виступи спікерок проходили у форматі «живої бібліотеки», яка передбачає неформальне спілкування, відкриту розповідь про власну історію життя та успіху, труднощі у поєднанні робочих, суспільних досягнень та сімейного життя, шляхи здобуття успіху у стереотипно «чоловічих» напрямах та інше.

Так, Віта Сліпець, голова Сватівської районної ради, розповіла про поєднання сімейних обов’язків та професійної діяльності. Ксенія Кошова, голова сільського фермерського господарства «Каштан», -про мотивацію жінок сільської місцевості. Ірина Коростильова, начальниця Сватівського відділу Старобільської місцевої прокуратури Луганської області, розповідала про здобутки та перемоги у власному житті та професійній сфері. Ірина Корлякова, голова громадської організації «Луганочка», говорила про те, що надихає її до суспільної діяльності. Ірина Васильєва, представниця сімейного бізнесу «Медове джерело», розповіла про досягнення у будуванні сім’ї та сімейного підприємництва, поділилася планами на майбутнє.

Жінки-лідерки доводять, що жінка Луганщини – це не тільки, традиційно, мама, бабуся, та «берегиня домашнього вогнища», а ще і рушійна сила позитивних змін у суспільстві.

Наприкінці заходу проведено флеш-моб, у рамках якого кожен учасник та учасниця на помаранчевому аркуші намалювали знак рівності чоловіків і жінок аби висловити свою солідарність принципам ґендерної рівності та підтримку нульової толерантності до насильства по відношенню до жінок і дівчат.

Цьогорічний меседж акції у світі – боротьба зі зґвалтуваннями та слоган «Дій за згодою – запитай». У зв’язку із цим, учасникам Відкритого дискусійного майданчика презентовані фото з інсталяції «У що ти була вдягнена?», яка відбулася в США: фото одягу жінок, які стали жертвами зґвалтувань. На фото представлений одяг жінок, у якому вони були на момент скоєння цього страшного злочину, із їх короткими історіями. Метою такої інсталяції є руйнування стереотипу, що жертвою може стати тільки жінка у так званому «визиваючому» одязі, та неприпустимість звинувачення жертви у випадку насильства.

Протягом Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», що проводиться щорічно з 25 листопада по 10 грудня, в містах, районах та об’єднаних територіальних громадах Луганській області заплановано більше ніж 560 заходів.

Захід організовано з ініціативи Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації за підтримки Сватівської районної ради, Сватівської райдержадміністрації та Структури ООН Жінки в Україні.