Прес-центр24 листопада 2017, 17:11

На Луганщині стартувала Всеукраїнська акція «16 Днів проти насильства»

Напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок у Сєвєродонецьку почалася щорічна Всеукраїнська акція «16 Днів проти насильства», в рамках кампанії генерального секретаря ООН «Єднаймось, щоб зупинити насильство щодо жінок (UNiTE)».

Так, сьогодні будівля Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру була посвідчена помаранчевим світлом.

Це офіційний колір кампанії, який символізує світле майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчат.

Крім Сєвєродонецька до кампанії приєдналися ще 15 міст України.

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик під час заходу зазначила, що метою акції є привернення уваги громадськості до проблем насильства, формування нульової толерантності в суспільстві до цього явища.

За дев’ять  місяців 2017 року в Луганській області офіційно зафіксовано 1080 звернень з питань домашнього насильства. Із них 85 % звернень надійшли від жінок. І ця цифра постійно зростає.

«Це говорить про поступовий вихід цієї проблеми зі сфери приватності. Від цього ганебного явища страждають не тільки жінки, а й діти і цілі сім’ї. Особлива увага приділяється допомозі громадянам із уразливих категорій – з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, із ВІЛ-статусом тощо», – підкреслила заступник голови облдержадміністрації.

Слід зазначити, що на Луганщині працюють обласна Координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми, саб-кластер із попередження ґендерного насильства, вісім мобільних бригад психосоціальної допомоги постраждалим від насильства, ініційована Фондом ООН в галузі народонаселення. Психологами та соціальними працівниками цих бригад надано вже більше 19 тисяч консультацій. Також, за підтримки ПРООН діє мобільна бригада із надання юридичної допомоги постраждалим.

Триває робота щодо відновлення повноцінної діяльності Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги, де надаватиметься допомога постраждалим від насильства. На базі центру невдовзі буде діяти телефонна «гаряча лінія» для таких громадян.

Під час акції її учасники підняли свої руки, тримаючи великі помаранчеві долоні з надписом «Насильству немає виправдання!» та три рази прокричали слоган кампанії.

Захід підготовлено в рамках спільної програми ООН та ПРООН «Відновлення управління та сприяння примиренню у постраждалих від кризи громад України», що фінансується Європейським Союзом.