Прес-центр7 грудня 2020, 11:12

На Луганщині створені дві родинні династії батьків-вихователів

Упродовж року в регіоні активно триває робота щодо розвитку мережі дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сім’ї громадян України.

Сьогодні в області функціонує 25 дитячих будинків сімейного типу (чотири створено цьогоріч), 79 прийомних сімей (+ сім), в яких виховується 312 дітей, з яких 33 влаштовано у цьому році.
Слід зауважити, що в 2020 році найкращий рівень впровадження зазначених форм сімейних виховання в місті Лисичанськ. Там створено два дитячі будинки сімейного типу, одну прийомну сім’ю, де зараз виховуються дев’ять дітей.

Також в області з’явилися дві династії батьків-вихователів. Родинні династії у сучасному світі не дуже звична річ. Але люди, які присвячують своє життя одній справі, як правило, залучають до цієї справи і своїх дітей.

Дві родини в різні часи створили дитячі будинки сімейного типу та вже впродовж багатьох років виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
А нещодавно і їхні дорослі діти взяли на виховання дітей, які з різних причин не мають змоги зростати з рідними батьками, та організували дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї.
Ці родини проживають у Лисичанську.

Родина Закірових – переселенці з міста Кадієвка. Ще в 2005 році вони забрали у свою сім’ю першу дівчинку з інтернату. У листопаді 2011 року створили прийомну сім’ю та взяли на виховання ще трьох дітей. І вже в місті Лисичанськ 1 серпня 2015 року Ренат та Вероніка Закірови організувили дитячий будинок сімейного типу. На цей час подружжя виховує 10 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Згодом справу батьків підтримали їх діти. Донька Юлія Голдан із своїм чоловіком Сергієм придбали будинок та у лютому 2018 року створили дитячий будинок сімейного типу. Син Рустам Закіров із дружиною Юлією в жовтні 2020 року теж стали батьками-вихователями. На цей час у двох родинах виховується 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ще одну династію, в який вже є багаторічний досвід виховання дітей-сиріт, започаткувала родина Ковріженко.

Василь та Людмила Ковріженки опікуються дітьми-сиротами з липня 2012 року. Вони стали прикладом турботи, наданої дітям, для свої двох доньок.

Марина Понедільченко та Юлія Білецька разом із своїми чоловіками Євгеном та Віктором продовжили сімейну традицію. Нещодавно одна створила власну прийомну сім’ю, інша – дитячий будинок сімейного типу.

На сьогоднішній день у трьох родинах виховується 25 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Обидві родини пишаються своїми сімейними династіями та впевнені, що справу виховання чужих дітей вибирають за покликом серця та щирої любові до них.