Прес-центр13 листопада 2018, 16:11

На Луганщині створено реєстр нематеріальної культурної спадщини, – брифінг

Про це сьогодні на брифінгу для ЗМІ повідомила начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Вона зазначила, що при управлінні створена обласна комісія з формування об’єктів нематеріальної культурної спадщини. Перше засідання відбулось 7 листопада.

 «Ми навіть не уявляли, які є звичаї, обряди, пісні, танці в наших селах. Луганщина не перестає дивувати своєю різноманітністю та багатогранністю збережених культурних скарбів, – говорить Аліна Адамчук. – Ми зробимо все можливе, щоб про її унікальність дізналися не тільки в Україні, але й за її межами».

Наприклад, це – автентичні пісні села Цілуйкове Білокуракінської ОТГ, особливості говору жителів смт Борівське Сєвєродонецької міськради, весільний обряд випікання різки сім’ї Костенко-Кушнарьових та казки і небелиці сім’ї Верецун Троїцького району, новопсковський куліш, павлівський капусняк з рибою Білокуракінський район тощо.

«Хочу закликати всіх жителів області! Якщо у вашої місцевості є особливі традиції, про яких ніхто не знає, інформуйте про це обласну комісію. А ми, у свою чергу, після розгляду, будемо вносити до Всеукраїнського реєстру нематеріальної культурної спадщини. Це дозволить зберегти наші звичаї для майбутній поколінь», – наголосила Аліна Адамчук.