Прес-центр1 серпня 2017, 16:08

На Луганщині створять обласний ресурсний центр підтримки розвитку організацій громадянського суспільства

Сьогодні, 1 серпня, відбулося засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при облдержадміністрації.

У вступному слові заступник голови облдержадміністрації Сергій Філь зазначив важливість діалогу між громадою та владою, особливо у контексті відсутності обласної ради.

Тож, обом сторонам слід узгодити подальші кроки розвитку організацій громадянського суспільства, багато з яких стають впливовим суб’єктом контролю проведених в країні реформ, більш детально обговорювати актуальні спільні заходи.

Щодо визначення пріоритетних напрямів діяльності організацій громадянського суспільства, які можуть отримати фінансування на конкурсних засадах з обласного бюджету, доповів директор Департаменту масових комунікацій ОДА Олександр Костенко.

Зокрема, він наголосив, що стратегія розвитку громадській організацій підтримується з обласного бюджету. Так, відповідним розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза затверджено Порядок проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надаватиметься фінансова підтримка з обласного бюджету.

У ході засідання було зазначено, що для облдержадміністрації за останні три роки це пілотний проект, тож він стане певним досвідом і для влади, і для інститутів громадськості.

Восени, за словами Олександра Костенка, вже очікується розгляд першого з запропонованих проектів, а у обласному бюджеті наступного року планується передбачення коштів для реалізації багатьох з них.

«Ми чекаємо на цікаві ініціативи від громадськості, що будуть направлені на розвиток Луганщини», – підсумував Сергій Філь.

Також, за його словами, для більш плідної співпраці необхідне створення спільного ресурсного центру.

Ресурс повинен сконцентрувати у собі функції, які не може виконувати облдержадміністрація: проводити менеджмент проектів міжнародної допомоги, проекти з підвищення спроможності громадських організацій, координацію реалізації програм, які виконуються із залученням організацій громадянського суспільства.

До речі, ОБСЄ та ПРООН вже погодилися надати певну підтримку для створення такого ресурсу.

Про проведення у вересні поточного року обласного форуму «Співпраця ОГС та місцевої влади як запорука сталого розвитку регіону» з питань погодження позицій безпеки, медіації та урегулювання конфліктів, написання грантів з розвитку інститутів громадянського суспільства та багато ін. йшлося у виступі начальника управління комунікацій з громадськістю Департаменту масових комунікацій Андрія Зайцева.