Прес-центр2 квітня 2018, 10:04

На Луганщині триває операція «Першоцвіт – 2018»

Кожного року навесні в Україні проводиться природоохоронна операція «Першоцвіт».

Це комплекс оперативних, просвітницьких та агітаційно-пропагандистських заходів, направлених на збереження ранньоквітучих, ендемічних та зникаючих видів рослин, попередження масового незаконного збору рослин та їх збуту на території держави.

Згідно законам України «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України під заборону збору та продажу» підпадають види рослин, які занесені до Червоної книги України.

Найвідомими серед них є першоцвіти: підсніжник складчастий, шафран сітчастий, тюльпани лісовий, змієлистий, дубравний, види ковилів, сон чорніючий, півонія вузьколиста та інші.

Одна із частин операції «Першоцвіт – 2018» – рейдові перевірки по місцях збору і можливого збуту квітів згідно затверджених графіків за участю представників Державної екологічної інспекції, органів УМВС, лісової охорони ДЛМГ та громадських інспекторів, а також перевірки користувачів об'єктів рослинного світу.

За збір та продаж об'єктів рослинного світу згідно вимогам діючого законодавства України передбачена адміністративна та майнова відповідальність.

З ініціативи Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації найкращими науковцями-ботаніками здійснений у 2014 році аналіз стану популяцій рослин, які є рідкісними на території області, підготовлені пропозиції щодо оновлення переліку видів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області.

З метою наочного ознайомлення з рідкісними для Луганщини рослинами, організована та проведена важлива робота по підготовці до друку та видання книги-атласу «Рослини з регіонального Переліку, що підлягають особливій охороні в Луганській області». Ця книга побудована за схемою Червоної книги України та містить фотографічні матеріали про 167 рослин та інформацію про її місцезнаходження в межах області.