Прес-центр23 квітня 2019, 10:04

На Луганщині триває розбудова інформаційної сфери та зміцнення громадянського суспільства

Сьогодні, 23 квітня, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь провів апаратну нараду.

Про підсумки роботи Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації за 2018 рік та пріоритетні напрями роботи на 2019 рік розповів директор Департаменту Олександр Костенко.

Він зазначив, що робота структурного підрозділу облдержадміністрації окреслена трьома програмами: Комунікативна стратегія Луганської області на 2018-2020 роки, Регіональна цільова програма розвитку інформаційної сфери Луганської області на 2016-2018 роки та Регіональна цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки.

«У рамках реалізації Комунікативної стратегії області забезпечено щоденний моніторинг та аналіз інформаційного простору Луганської області на предмет фактів агресивного інформаційного впливу з боку третіх сторін з метою розробки механізмів інформаційної протидії», – повідомив директор Департаменту.

За його словами, спільно з підрозділами, що входять до складу сил і засобів Операції об’єднаних сил, організовано вивчення інформаційних запитів. Проведено інформаційні заходи, спрямовані на створення позитивного іміджу української влади, відновлення довіри та зміцнення почуття спільності між жителями Луганщини. Також розроблено заходи зі збільшення проукраїнського та україномовного контенту в ефірах регіональних та місцевих мовників, друкованих та електронних ЗМІ та створено робочу групу з питань збільшення україномовного контенту в Луганській області. Департаментом створено та наповнюється сайт «Луганщина у нас одна» – інформаційна платформа для підтримки та залучення професійно орієнтованих асоціацій.

З метою розвитку інформаційної сфери запроваджено системний моніторинг стану її розвитку. Крім того, проведено 50 брифінгів та організовано 115 телеефірів, у яких узяли участь керівництво облдержадміністрації та її структурних підрозділів, організовано 10 прес-турів.

«Департаментом проведено низку масштабних медіа-кампаній. Значна увага приділялась заходам, спрямованих на підвищення професійного рівня журналістів області. Проведено ІІ творчий журналістський конкурс ім. Петра Шевченка – Біливоди, В рамках проекту «Змінимо країну разом» відбувся конкурс з визначення проектів журналістських обмінів між Львівською та Луганською областями. Забезпечено видання ІІ-го тому творів Івана Низового «Визбирувать розкидане каміння» та книги Олеся Неживого «Зізнання». Забезпечено випуск обласної комунальної газети «Вісті Луганщини» під брендом «Луганщина.ua», – додав Олександр Костенко.

У напряму розбудови телерадіоінформаційного простору регіону налагоджено конструктивну співпрацю з представництвом Нацради з питань телебачення та радіомовлення та обласною філією Концерну РРТ. Як результат, на території, контрольованій українською владою, фактично доступні для перегляду програми всіх загальнонаціональних мовників в аналоговому та цифровому форматах. Продовжується збільшення кількості телерадіопрограм, що транслюються з РТС у с. Бахмутівка Новоайдарського району, збільшено потужності вже існуючих передавачів оператора КРРТ та встановлені нові передавачі.

Протягом 2018 року одним із важливих напрямів роботи була активна робота щодо розвитку громадянського суспільства та залучення громадськості до участі у прийнятті та реалізації управлінських рішень. Затверджено новий склад Громадської ради при облдержадміністрації, проведено 6 її засідань, одне з яких – виїзне (у м. Старобільську). Проведено низку заходів за участі громадських організацій, видано «Довідник громадського активіста Луганщини», а також щорічний інформаційно-аналітичного бюлетень «Громадські ради Луганщини».

«Серед пріоритетних напрямів роботи на 2019 рік є будівництво радіотелевізійної передаючої станції в смт Комишуваха Попаснянського району, після будівництва якої буде вирішена проблема покриття «сірої зони» Кадіївської агломерації та частково Донецької області сигналом українських телерадіомовників. Водночас триватиме робота щодо розбудови системи малопотужного ФМ-мовлення», – зауважив Олександр Костенко.

За його словами, в рамках роботи Департаменту заплановано комплекс заходів, спрямованих на зміцнення інформаційного суверенітету держави на території області шляхом розвитку технічної бази та підвищення фахового рівня усіх учасників суспільних та інформаційних відносин.