Прес-центр10 жовтня 2019, 15:10

На Луганщині триває впровадження проєкту щодо організації безпечного простору для жінок і дівчат

У Рубіжанській міській раді презентовано результати дослідження щодо безпеки жінок і дівчат у громадських місцях та шляхів її підвищення «Рубіжне – безпечне місто».

У ході цього дослідження проведено 10 фокус-груп, 21 інтерв’ю з експертами і чотири – з жінками з інвалідністю, а також аудит безпеки територій, який охопив 80 % площі Рубіжного.

За підсумками цих заходів сформовано інтерактивну карту небезпечних локацій. Респонденти відзначають, що тематика сексуального насильства над жінками і дівчатами не є поширеною у місті, адже протягом останніх років не зафіксовано жодного цього випадку.

Але, основні фактори, що підвищують ризик насильства по відношенню до жінок і дівчат у громадських місцях Рубіжного, пов’язані з соціально-економічними труднощами місцевого населення, інфраструктурними проблемами, упередженими ґендерними нормами.

Зокрема, актуальними питаннями є освітлення вулиць, під’їздів, часові обмеження руху громадського транспорту, наявність великої кількості місць продажу та вживання спиртних напоїв.

Наступним кроком має стати розробка та затвердження міської програми «Рубіжне – безпечне місто».

З цього приводу фахівці різних управлінь та відділів міської ради, міських закладів і установ, представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, громадських і міжнародних організацій працювали над проблемними питаннями та заходами, що мають бути включеними в проєкт програми.

Було напрацьовано низку ідей та пропозицій до програми «Рубіжне – безпечне місто».

Проєкт реалізується організацією ООН Жінки у співпраці з ПРООН, Фондом ООН у галузі народонаселення та ФАО. Програму підтримують 11 міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, уряди Великобританії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Слід зазначити, що наприкінці 2018 року Рубіжне першим в Україні долучилося до Глобальної ініціативи «Безпечні міста і безпечні громадські простори». Воно стало 36 містом, яке впроваджує таку ініціативу, так само як і Лондон, Мадрид, Каїр тощо.

Реалізація даної Глобальної ініціативи для міста є можливістю долучення до кращих практик світового рівня у впровадженні ґендерно-чутливих програм та організації безпечного життєвого простору для жінок, чоловіків, хлопчиків та дівчат, які проживають в Рубіжному.