Прес-центр31 травня 2018, 16:05

На Луганщині у 2018 році створять шість інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з особливими освітніми потребами

Сьогодні, 31 травня, підписано Меморандуму про співпрацю щодо формування мережі інклюзивно-ресурсних центрів між Луганською обласною державною адміністрацією і головами міських рад та райдержадміністрацій.

Участь у заході взяли заступники голови облдержадміністрації Юрій Клименко та Ольга Лішик.

«Обласна влада рада долучитися до співпраці з Благодійним Фондом Марини Порошенко. Кожна дитина потребує нашої уваги, бо вони наше майбутнє, і саме від нас зараз залежить яким воно буде. Тому, символічно, що ця подія відбувається напередодні Міжнародного Дня захисту дітей», – зазначив Юрій Клименко.

Також він нагадав, що інклюзивна освіта є пріоритетним напрямом розвитку національної системи освіти. І, незважаючи на складну ситуацію в області, започатковано шість пілотних проектів щодо створення інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з особливими освітніми потребами. Вони з’являться в цьому році у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську та Старобільському, Станично-Луганському і Попаснянському районів.

За словами директора Департаменту освіти і науки Юрія Стецюка,  важливий документ був підписаний з метою реалізації реформи інклюзивної освіти та створення дієвої мережі інклюзивно-ресурсних центрів, консолідації зусиль щодо створення в області необхідних умов для надання психолого-педагогічної, консультативно-педагогічної та інформаційної допомоги дітям з особливими потребами, їхнім батькам та працівникам закладів освіти.

Наразі в області діють 51 інклюзивний клас та 12 дошкільних інклюзивних груп.  «Ми хочемо щоб кожна мама, яка має дитину з особливими потребами, знала, що в області є спеціальний центр, де передбачена спеціальна допомога, – підкреслив Юрій Клименко. – Я впевнений, що після підписання цього Меморандуму, до нас згодом приєднаються решта міст та районів області. І як у Лисичанську або Попаснянському районі буде створено інклюзивне середовище».

Слід зазначити, сьогодні у Лисичанську відкрито чотири інклюзивні групи в чотирьох закладах дошкільної освіти та 12 інклюзивних класів у п’яти загальноосвітніх школах.

Крім того, у цьому році дев’ять шкіл Попаснянського району почали працювати в інклюзії, а це – 15 класів та 22 дитини. Також восени 12 шкіл приймуть до себе 26 дітей з особливими освітніми потребами в 21 інклюзивний клас.