Прес-центр19 вересня 2019, 09:09

На Луганщині відбудеться фестиваль лемківської культури

21 вересня у смт Новоайдарі відбудеться VIII відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини».

Фестиваль, що вперше провели у селі Переможному Лутугинського району в 2005 році, став маленькою зв’язуючою ланкою між Сходом та Заходом України, метою якого є збереження історичної пам’яті, звичаїв, мовних, культурних та побутових традицій однієї з етнічних груп населення Луганщини лемків-українців, депортованих з території Польщі у Луганську область.

Традиція проведення щорічного обласного заходу була перервана через воєнні дії, та у 2017 році фестиваль відновлено на Новоайдарщині, де й до сьогодні мешкають нащадки українців-лемків.

Цього року в заході візьмуть участь представники активу громадської організації «Луганське обласне товариство українців, депортованих з Польщі «Ватра», а також творчі колективи та солісти – виконавці лемківських пісень із міст і районів Луганської області. До участі у фестивалі запрошено делегацію із Закарпатської області, яку очолить голова «Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса.

Програмою заходу передбачено екскурсію до Новоайдарського краєзнавчого музею, урочисте відкриття фестивалю, концерт, урочисту ходу учасників та гостей фестивалю з прапором України вулицею Центральною смт Новоайдар до місця запалення лемківської ватри.