Прес-центр9 лютого 2017, 11:02

На Луганщині відбулись консультації з питань децентралізації

Нещодавно Луганське регіональне відділення Асоціації міст України на чолі з виконавчим директором Наталією Бойко, здійснило низку виїзних консультацій. Зокрема, проведено обговорення з керівниками райдержадміністрацій міст та сіл на Сватівщині та Попаснянщині.

 

Під час заходу неодноразово підіймалися питання щодо строків проведення громадських обговорень на всіх етапах об’єднання, створення опорних шкіл та реформи у сфері освіти, порядок добровільного приєднання до вже утворених громад, ефективне використання коштів та створення умов для економічної самостійності об’єднаних територіальних громад тощо.

 

Учасників консультацій також хвилювало питання землі поза межами села, на що консультанти відповіли, що межі території спроможної територіальної громади визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що входять до її складу. Межі територій спроможних територіальних громад визначаються з дотриманням таких вимог: територія спроможної територіальної громади має включати території територіальних громад, що входять до її складу, та бути нерозривною; спроможні територіальні громади розташовуються у межах однієї області та у разі можливості одного району. Землі поза межами населених пунктів будуть передані в управління ОТГ.

 

На питання, щодо роботи комунальних підприємств селища Комишуваха у разі об’єднання у Попаснянську ОТГ, консультант з правових питань Галина Баташова відповіла, що комунальні підприємства сільських, селищних і міських рад після створення об'єднаної територіальної громади залишаються в громаді та можуть виконувати роботи для всієї громади, або можуть прийняти статус філіалу підприємства в громаді.

 

На питання щодо акцизу з продажу палива та спрямування виручених коштів до місцевих бюджетів надано вичерпну відповідь. Міністерство фінансів України розробило модель, за якою 13,44 % акцизного податку з виробленого та ввезеного пального буде сплачуватися до місцевих бюджетів. Наприклад, наразі ставка акцизного податку на бензини становить 213,5 євро за 1000 л, з цієї суми 28,7 євро за 1000 л (13,44 %) буде спрямовано до місцевих бюджетів.

 

Також під час заходів Наталія Бойко презентувала присутнім план робіт Луганського регіонального відділення Асоціації міст України на 2017 рік.