Прес-центр14 грудня 2018, 17:12

На Луганщині відбулись засідання п′яти районних Рад регіонального розвитку

Протягом тижня у п′яти районах Луганської області відбулися засідання Рад регіонального розвитку. Керівництво райдержадміністрацій звітувало перед громадськістю про підсумки соціально-економічного розвитку територій протягом 2014-2018 років. Основна увага приділялася відновленню інфраструктури, створенню належних умов функціонування закладів охорони здоров’я, освіти та культури, поліпшенню якості послуг, що надаються населенню. Також ішлося про залучення інвестицій з різних джерел фінансування та успішно реалізовані проекти на території районів – символи якісних, позитивних змін у громадах.

Так, 07 грудня із низки засідань районних Рад регіонального розвитку, що пройдуть по всій території області, стартувала  Біловодщина. «Основним завданням Ради є сприяння налагодженню взаємодії органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування з метою удосконалення організаційної роботи в сфері регіонального розвитку. Рада регіонального розвитку - це можливість підвести підсумки зробленого, акцентувати увагу на найважливіших питаннях подальшого розвитку району», – зауважив у своєму зверненні голова Біловодської райдержадміністрації Андрій Грачов.

Варто зазначити, що перед громадськістю виступив також і селищний голова Едуард Олєйніков, який очолює найбільшу ОТГ на території України. Децентралізація заклала фундамент розвитку території, і завдяки цій реформі та мобілізації внутрішніх зусиль, громада протягом понад рік свого існування реалізувала 38 проектів на загальну суму 40,7 млн.  грн.

Погодився щодо позитивного впливу децентралізації й голова Сватівської РДА Дмитро Мухтаров, який у своєму виступі 11 грудня під час районної Ради регіонального розвитку зазначив: «Хоча ця реформа ще далека до завершення, вона належить до числа тих, позитивні результати якої суспільство вже точно помітило. Бо реформу децентралізації ми робили саме для того, щоб наблизити владу до людей, скоротити відстань від людини, яка приймає рішення, до громади. І сьогодні оцінюється, що реформа децентралізації – це одна із найбільш успішних реформ для швидкого та ефективного вирішення місцевих проблем».

Підбиваючи підсумки розвитку району за останні 5 років, Дмитро Мухтаров поміж іншого акцентував увагу на розвитку сільського господарства, зокрема на позитивній динаміці в галузі тваринництва.

Символи позитивних змін на символічну карту розвитку територій за підсумками 2014-2018 років також встигли нанести Новоайдарський та Старобільський район під час засідань Рад 12 грудня, а також Марківський – 13 грудня.

Таким чином, підсумки розвитку районів є відправною точкою для формування стратегічних планів на найближчі 3-5 років. Очільники територій окреслили важливі стратегічні цілі, які ставить перед собою районна влада на 2019-2021 роки.

У перспективних планах розвитку районів, які були представлені на засіданнях та опубліковані на офіційних сторінках райдержадміністрацій, зазначені проекти з ремонту доріг, впровадження енергоефективних технологій на об′єктах соціальної сфери, покращання якості медичних і освітніх послуг, сприяння розвитку підприємств та створення нових робочих місць тощо. Кожен охочий житель громади може ознайомитися з перспективним планом та внести свої зауваження.

Важливо, щоб у ході обговорень на місцях повною мірою були враховані інтереси усіх категорій громадян, у тому числі дітей, молоді, людей з інвалідністю. Кожна територія повинна визначити свої конкурентні переваги і пріоритети, на основі яких на дорожніх регіональних мапах з’являться пріоритетні об’єкти – маркери розвитку.  Це можуть бути потужності альтернативної енергетики, елеватори, парки відпочинку, перинатальні центри, дороги та багато іншого.

Нагадаємо, що 12 листопада поточного року Президент України Петро Порошенко провів щорічну Раду регіонального розвитку, на якій представникам влади всіх рівнів було доручено розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. Президент наголосив, що гарантує – держава знайде можливість співфінансувати багато із тих проектів, що ввійдуть до перспективного плану розвитку.