Прес-центр25 квітня 2019, 14:04

На Луганщині відбулися практичні навчання з ліквідація надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами в природних екосистемах

Сьогодні, 25 квітня, на території Щастинського лісництва державного підприємства «Станично-Луганське досвідне лісомисливське господарство» відбулися сумісні практичні навчання рятувальників Луганщини із лісниками, службами цивільного захисту та місцевими органами влади.

Участь у заході взяв заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Так, за тактичним задумом, клас пожежної небезпеки лісів за умовами погоди  – найвищій V (надзвичайно висока пожежна небезпека), відвідування лісових масивів громадянами заборонено.

Від необережного поводження з вогнем займається суха трава перед ділянкою хвойних порід дерев хвойного лісового масиву Щастинського лісництва. По сухій траві вогонь розповсюджується до ділянки лісового масиву, виникає низова пожежа хвойної підстилки, яка швидко переходить у верхову лісову пожежу хвойних порід дерев.

Через сильний вітер, високу денну температуру повітря утворюються нові осередки пожеж. Виникає верхова лісова пожежа із загрозою поширення на приватні садиби смт Петропавлівка, які розташовані біля лісової ділянки. До диспетчера 32-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Щастя Луганської області надходить повідомлення про пожежу.

Для ліквідації пожежі прибули підрозділи Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області, відбулося розгортання зведеного загону гасіння великих пожеж, ліквідації аварій та стихійного лиха, розпочато гасіння пожежі. Оскільки на території Станично-Луганського району велися активні бойові дії, для безпечного маневрування сил та гасіння лісової пожежі прибула команда піротехнічного розрахунку аварійно-рятувального загону спеціального призначення для проведення роботи з очищення території від вибухонебезпечних предметів.

Окрім того, за задумом, після завершення прокладання захисної смуги перед кромкою пожежі тракторист Щастинського лісництва робочим органом плугу натрапив на вибухонебезпечний предмет, в результаті чого відбувся вибух та осколками було поранено водія трактору. Постраждалого було передано медичним працівникам, фахівці обстежили територію на наявність інших вибухонебезпечних предметів.

Співробітники Станично-Луганського відділу Головного управління Національної поліції в Луганській області на автомобілі з гучномовним пристроєм та спеціальними світловими сигналами здійснили оповіщення місцевого населення про необхідність евакуації та вказали напрямок виходу. Районна евакокомісія автобусами здійснила вивіз осіб, які не здатні пересуватися самостійно.

«Усі рятувальні служби, які сьогодні були задіяні на боротьбу зі стихійним лихом, продемонстрували злагоджену взаємодію з ліквідації масштабної лісової пожежі», – підсумував навчання заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.