Прес-центр21 вересня 2019, 19:09

На Луганщині відбувся етнофестиваль «Стежками Лемківщини»

Сьогодні, 21 вересня, у Новоайдарі заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська та начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Аліна Адамчук взяли участь у проведенні VІІІ відкритого обласного етнофестивалю «Стежками Лемківщини».

Цьогоріч Новоайдарщина знову зустріла учасників та гостей фестивалю, в якому окрім святкової програми відбулись меморіальні заходи. А саме молебень до 75-ої роковини депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Спочатку Катерина Безгинська відвідала будівлю районного краєзнавчого музею, де однією з найяскравіших тематичних композицій є виставка, присвячена історії лемків, які проживали на Новоайдарщині. Там вона ознайомилась з елементами побуту, вбранням та культурними особливостями етнічної групи українців.

У вітальному слові Катерина Безгинська від імені голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Віталія Комарницького привітала присутніх з урочистим відкриттям обласного етнофестивалю «Стежками Лемківщини».

«Метою нашого заходу є збереження історичної пам’яті, звичаїв, мовних, культурних та побутових традицій лемків-українців, депортованих з території Польщі до Луганської області», – наголосила Катерина Безгинська.

Вона розповіла, що у грудні 1944 року в наш регіон було переміщено 8729 сімей лемків. Депортованим довелося у край важких умовах обживати степи України – їх розселили у 12-ти районах Луганської області, найбільше в Новоайдарському та Лутугинському.

«Минали десятиліття, і лемки та українці своєю працею творили історію нашої Луганщини, невід’ємної частини нашої рідної України. Навіть сьогодні представники лемківського населення, нащадки депортованих родин, є оборонцями державного суверенітету нашої країни», – підкреслила заступник голови ОДА.

Невдовзі перед гостями фестивалю витсупив делегат з Закарпаття, голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса. Він запевнив присутніх, що проведення етнофестивалю має позитивний та консолідуючий ефект для обох областей України.

На сцені фестивалю ступили ансамбль пісні й танцю Луганської обласної філармонії «Радани», а також представники аматорських музичних колективів, які розважали гостей своєю творчістю.

Наприкінці заходу учасники та гості етнофестивалю пронесли вулицями Новоайдару 50-метровий прапор України та запалили традиційну лемківську ватру.