Прес-центр30 листопада 2017, 17:11

На Луганщині відбувся Регіональний форум «Відповідальність починається із нас»

Форум проведено за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення. Відкриваючи захід, заступник голови облдержадміністрації, голова обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми Ольга Лішик наголосила на повноваженнях громад у сферах попередження насильства та жорстокого поводження щодо дітей, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. Вона надала доручення керівникам міст, районів та об’єднаних територіальних громад вивчити ситуацію щодо необхідності та наявної можливості створення притулків для жінок із дітьми, які постраждали від насильства.

Про роботу Департаменту соціального захисту населення як координатора напряму попередження ґендерного та домашнього насильства розповіла директор цього структурного підрозділу облдержадміністрації Елеонора Поліщук. Про діяльність Фонду ООН у галузі народонаселення в Луганській області, реагування на ґендерно обумовлене насильство як складову ефективної діяльності державного та недержавного секторів – координатор з питань гуманітарного реагування в Луганській області Фонду Ганна Висоцька. Партнерами Департаменту – міжнародними організаціями MdM та ACF – презентовано інноваційний пілотний проект із попередження насильства, що реалізується наразі в Попаснянському районі.

Виконавчий директор громадської організації «Центр соціально-психологічної підтримки громади» Наталія Шовкун доповіла про діяльність ще однієї мобільної бригади у рамках проекту «Адвокація з захисту прав уразливих категорій громадян, попередження та подолання наслідків насильства в сім'ї, ґендерно-обумовленого насильства та розширення можливості доступу до отримання юридичної, психологічної допомоги населенням у віддаленій сільській місцевості». Основні тенденції по задоволенню потреб у соціальних послугах мережею центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді окреслила директор обласного ЦСССДМ Ірина Єременко. Програмний аналітик ООН Жінки Олександр Бай поінформував про інформаційну кампанію з питань ґендерно зумовленого насильства.

Окремо розглянуто роботу із попередження насильства на місцевому рівні. У рамках форуму також оголошено про старт роботи «гарячої лінії» з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі, що запрацювала на базі Луганського обласного центр соціально-психологічної допомоги.

У форумі також узяли участь заступники міських голів, голів райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, начальники структурних підрозділів, відповідальних за попередження насильства, представники міжнародних та громадських організацій.