Прес-центр4 червня 2019, 12:06

На Луганщині відсутні міжконфесійні конфлікти

Сьогодні, 4 червня, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, провів апаратну нараду.

На початку заходу він вручив Почесні грамоти облдержадміністрації з нагоди 81-ї річниці утворення Луганської області начальнику управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Артему Арапову, директору Департаменту масових комунікацій Олександру Костенку та директору Департаменту екології та природних ресурсів Олегу Тіхонову.

Начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Аліна Адамчук поінформувала присутніх, що на Луганщині є 45 конфесій та віросповідних напрямів, в межах яких діє 861 релігійна організація.

З них 289 спільнот вірян наявні на підконтрольній українській владі території Луганської області, інші 572 перебувають на тимчасово окупованій частині території.

До складу релігійних організацій на підконтрольній українській владі території області входить 281 релігійна громада, два обласних управління/об’єднання релігійних організацій, дві духовно-благодійні місії, чотири монастирі, діють 110 недільних шкіл. Крім того, справами церкви опікуються 405 священнослужителів всіх конфесій та віросповідних напрямів.

Із загальної кількості релігійних громад регіону 57,1 % є православними, 1,2 % - католицькими; 36,6 % - протестантськими церквами й союзами, 1,5 % – об’єднують прихильників ісламу; 1,5 % – відносяться до іудейської спільноти, 2,2 % складають громади нетрадиційних та новітніх релігійних рухів.

Для проведення богослужінь та молитовних зібрань релігійні організації області використовують 197 культових будівель та приміщень, пристосованих під молитовні.

Аліна Адамчук запевнила, що на підконтрольній українській владі території Луганської області відсутні міжконфесійні конфлікти або суперечки у сфері майнових відносин.

Найбільш ефективним інструментом для реалізації завдань з підтримки у релігійному середовищі міжконфесійного взаєморозуміння та рівноваги є регіональна Консультативна-координаційна рада з питань сприяння діяльності релігійних організацій.

Протягом 2018 року відбулося 4 засідання Ради, у яких взяли участь 19 керівників обласних об’єднань і управлінь релігійних організацій.

Доповідачка повідомила, що на тимчасово окупованій частині Луганщини триває дискримінація стосовно до всіх релігійних конфесій та віросповідних напрямів, за виключенням структур Української православної церкви в єдності з Російською Православною Церквою.

Втім стан релігійної ситуації на підконтрольній українській владі території області сьогодні перебуває під загрозою дестабілізації через наявність внутрішніх чинників. Перш за все це стосується недостатнього рівня комунікації між органами влади та керівниками місцевих релігійних громад задля вирішення конфліктних ситуацій та наявності законодавчих новацій у сфері свободи віросповідання.

Наприкінці доповіді начальник управління культури, національностей та релігій ОДА запропонувала низку заходів для підтримання безконфліктного стану релігійної ситуації на території області. На її думку, необхідно запровадити періодичні зустрічі з керівниками місцевих релігійних громад усіх конфесій та віросповідних напрямів з метою сприяння у розв’язанні актуальних проблемних питань. Крім того, необхідно забезпечити проведення моніторингу із визначення фактичної кількості парафій, духовенства та вірян, згодних на перехід до підпорядкування новоутвореної Української Православної Церкви згідно з чинним законодавством.