Прес-центр5 травня 2021, 09:05

На Луганщині визначили шляхи розвитку органічного виробництва

Регіональний форум «Органічна Україна 2021 Сєвєродонецьк» відбувся у форматі ZOOM-конференції.

Вітаючи учасників, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна поінформувала про органічний бізнес в області та відзначила, що позиція Уряду і Міністерства аграрної політики та продовольства України полягає в підтримці проєктів виробництва органічної продукції, максимальному залученні міжнародної технічної допомоги, взаємодії з представниками органічного сектору для максимального розвитку цього напряму.

Так, стратегією розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості до 2030 року органіка визначена як стратегічна основа.

У перші роки органічного вирощування урожайність не є такою великою, як у традиційному землеробстві, а перехідний період триває до трьох років. Крім того, витрати на сертифікацію господарств коливаються в середньому близько 60 тис. гривень, тому аграрії не так активно залучаються до такого виробництва.

У поточному році Урядом виділяється 50 млн гривень, в тому числі на відшкодування вартості витрат на проведення сертифікації (5 млн гривень), –– бюджетна субсидія з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь 30 млн гривень (5 тис. гривень на 1 га, але не більше 20 га на одну особу), субсидії на одну голову великої рогатої худоби 15 млн гривень (5 тис. гривень на одну голову великої рогатої худоби).

Любов Безкоровайна зауважила, що овочі Станичників – один із найбільш успішних кооперативів Луганщини. Продукція реалізовується в торгівельних мережах Києва, Донеччини, Харківщини та Луганщини. Вона є екологічно чистою без застосування гербіцидів та пестицидів.

Крім того, п’ять суб’єктів господарювання вже отримали сертифікати органічного бджільництва на органічну продукцію (мед): фізичні особи В. Гурінов, ФОП О. Дубова, В. Гнєзділов (Сватівський район), ФОП І. Коваленко, ФОП О. Козловський (Сєвєродонецький район).

В області розташовано 2,6 тис. паспортизованих пасік, на яких утримується 5,8 тис. бджолосімей.

У минулому році завдяки реалізації державної програми за напрямом «бюджетна дотація за утримання бджолосімей» до державного реєстру потужностей операторів ринку занесені 1792 пасіки (або 70 % від загальної кількості паспортизованих пасік), що на 46 % більше ніж було 2019 році.

Отримали державну підтримку 1005 пасічників за 46,1 тис. бджолосімей на суму 9 млн 230 тис. гривень.

Також під час заходу обговорені питання перспективи реалізації проєкту «UB – Органічне бджільництво» на території Луганської області, органічне харчування у школах та дитячих садочках в різних країнах, законодавче регулювання та державна підтримка в дії, державний контроль (нагляд) та огляд ризиків від провадження діяльності у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, технології переходу на органічне виробництво.

Захід ініційований Громадською спілкою «Органічна Україна» за підтримки Швейцарської конфедерації в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю та молочному секторах України» за участі представників Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Долучились до заходу фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, керівник напряму «Розвиток бджільництва» Руслан Марков, та 43 учасники, зацікавлені в розвитку органічного виробництва, зокрема, органи місцевого самоврядування та сільськогосподарські товаровиробники.