Прес-центр23 лютого 2022, 11:02

На Луганщині впроваджують 37 проєктів вартістю 372 млн гривень за Надзвичайною кредитною програмою

Про співпрацю з Європейським інвестиційним банком у рамках проєкту «Надзвичайна кредитна програма відновлення України» журналістам розповіла в. о. директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Людмила Ахтирська.

Зазначена програма реалізується в рамках фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком, яка була підписана у грудні 2014 року. Сума позики складає 200 млн євро.
«Тобто для України це кредитні кошти, а для замовників проєкту вони надаються на умовах субвенції з держбюджету місцевим бюджетам», – пояснила спікер.

За цією програмою на Луганщині впроваджуються 37 проєктів загальною кошторисною вартістю 372 млн гривень.

Найбільша сума передбачена на заклади шкільної та дошкільної освіти (17 проєктів на 235,7 млн гривень).

На відновлення закладів охорони здоров’я передбачено реалізацію п’яти проєктів вартістю 52 млн гривень.

На відбудову адміністративних будівель та гуртожитків – шість проєктів на 29 млн гривень.

На заходи з використання альтернативних видів палива на соціальних об’єктах спрямовано близько 20 млн гривень на будівництво шести котелень. Ще три проєкти вартістю 35,5 млн гривень направлені на поліпшення водопостачання, створення умов для фізичного виховання підростаючого покоління та розвиток дитячо-юнацької творчості.

Людмила Ахтирська наголосила, що на сьогодні завершено роботи по 17 проєктах.
Зокрема, на семи об’єктах закладів освіти – 24,2 млн гривень Красноріченської, Міловської громад, в містах Сєвєродонецьк, Кремінна, Попасна та Старобільськ.

Впроваджено шість проєктів з будівництва котелень в закладах освіти, охорони здоров’я, культури – 29,7 млн гривень. У Сєвєродонецьку збудовано п’ять таких котелень, в Петропавлівці – одну.

Також проведено капітальний ремонт приміщень гуртожитку Сєвєродонецького фахового коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф'єва вартістю 3,5 млн гривень.
Відновлено дитячо-юнацьку спортивну школу № 1 у Рубіжному.

Завершується реалізація проєктів у сфері шкільної та дошкільної освіти у Лозно-Олександрівці, Чмирівці кошторисною вартістю 45 млн гривень. У Міловому в стадії завершення проєкт з капітального ремонту будівлі поліклініки вартістю 7,9 млн гривень.

Триває реконструкція частини гуртожитку у Рубіжному – ремонт будівлі під розміщення 12 двокімнатних квартир, зокрема, для родин переселенців. Наразі будівельна готовність об’єкту становить 60 відстоків.

Нагадаємо, що до основних секторів інвестування віднесено житло, водопостачання та водовідведення, громадські будівлі. Загалом програма поширюється на дев’ять областей.

Однак важливим моментом є те, що для Луганської та Донецької областей податок на додану вартість здійснюється за рахунок загального фонду державного бюджету, а для інших –співфінансування з місцевих бюджетів. Тобто, 20 відсотків ПДВ по проєктам Луганщини сплачує держава.

Одним із критеріїв отримання субвенції є залишення об’єктів у комунальній власності територіальних громад, та використання їх за цільовим призначенням протягом не менше 20 років з дати завершення проєкту, без права відчуження їх із комунальної власності.

Слід зазначити, що цей рік є завершальним роком з реалізації проєктів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.