Прес-центр2 травня 2018, 16:05

На Луганщині вшановують прикордонників

З нагоди 100-річчя від дня заснування Державної прикордонної служби України та Дня прикордонника, сьогодні, у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбулись урочисті заходи.

У далекому 1918 році розпочався історичний процес створення прикордонного відомства України – Окремого корпусу прикордонної кордонної охорони УНР. І сьогодні Державна прикордонна служба України, як правонаступниця прикордонників Української Народної Республіки, відзначає своє сторіччя, під час свого виступу зазначив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Він передав привітання голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

«Прикордонники – люди високого патріотизму, професіонали своєї справи, які щохвилини готові стати на захист Батьківщини. І ці слова підтверджені  героїзмом і мужністю, які були проявлені у 2014 році. Ми всі пам’ятаємо ті події, коли відважно тримав оборону Луганський прикордонний загін у Луганську. Хлопці з честю і гідністю виконували свої службові обов’язки. Нажаль, були і загиблі. Низький уклін родинам загиблих прикордонників. Ми ніколи незабудемо з якою відвагою вони захищали територіальну цілісність та суверенітет нашої держави», – сказав він.

Заступник голови облдержадміністрації нагородив Почесною відзнакою «За розвиток регіону» майора Олександра Хмару та Почесними грамотами облдержадміністрації підполковника Анатолія Загурського і старшого лейтенанта Василя Бігуня.

У свою чергу, заступник начальника Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України, полковник Олександр Лебідь згадав імена усіх героїв, які віддали життя за мир та спокій на рідній землі. «В бойових зіткненнях на Сході України загинуло 70 наших побратимів. Вшануємо пам’ять загиблих хвилиною мовчання».

Від Державної прикордонної служби України він вручив нагрудні знаки «Відмінний прикордонник» старшині Станіславу Романову та «За мужність в охороні державного кордону» сержанту Сергію Подягіну. Нагородив медалями: «10 років сумлінної служби» майора Юрія Тоталєва і «20 років сумлінної служби» полковника Сергія Нечопоренко та Грамотою Прикордонної служби України – підполковника Сергія Чорноморця.

На заході були запрошені керівництво Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України, особовий склад Луганського та Лисичанського прикордонних загонів, а також представники інших силових структур.

Після урочистої частини на присутніх чекала концертна програма за участю Академічного ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України, а також усі бажаючі мали змогу побачити військову техніку та зброю, яка розгорнулася біля будівлі театру.