Прес-центр25 cічня 2019, 14:01

На Луганщині вшанували пам'ять жертв Голокосту

З нагоди відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, біля пам’ятного знаку у Лисичанську, де також у 1942-1943 роках були масові вбивства євреїв відбувся мітинг-реквієм.

До жалобних заходів долучилась заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

«Саме на цьому місті, яке зветься «Дурний яр», в 1943 році німецькими окупантами закатовано та розстріляно 800 мирних громадян, з них значною частиною було єврейського походження.
Вшановуючи пам'ять безневинних жертв, ми маємо бути рішучими у боротьбі з будь-якими спробами відродження тоталітарних ідеологій, проявами нетерпимості на етнічному ґрунті, а передача історичної правди підростаючому поколінню є нашим обов'язком», – зазначила Ольга Лішик. 

Учасники мітингу поклали квіти до пам’ятнику та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

Слід зазначити, що пам’ятник жертвам єврейського населення Другої світової війни було встановлено у 2013 році за ініціативи голови єврейської громади міста Лисичанська Бориса Ершенгоріна, за підтримки її членів, громадських діячів та меценатів.

Вибір місця для встановлення пам’ятника зумовлений даними Книги Скорботи України.

На сьогодні цей пам’ятний знак є єдиним меморіалом на підконтрольній українській владі території Луганської області, місцем щорічного вшанування пам’яті  розстріляних та закатованих представників єврейської національності.