Прес-центр17 квітня 2019, 09:04

На Луганщині вже два роки впроваджується послуга раннього втручання, – брифінг

В облдержадміністрації відбувся брифінг для ЗМІ «Раннє втручання – партнерство заради майбутнього дітей та сімей в Україні».

Спікер брифінгу директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук зазначила, що в органах соціального захисту області перебувають понад 23,5 тис. осіб з інвалідністю, у тому числі майже 2 тисячі дітей, з них 256 дітей  хворих на ДЦП.

З 2016 року Луганська область долучилась до проекту Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та Благодійного фонду «Інститут раннього втручання» (Харків) за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ), які започаткували та впроваджують Програму «Батьки за раннє втручання в Україні».

«Наша співпраця почалась з курсу для фахівців Кремінського, Рубіжанського та Сєвєродонецького центрів реабілітації для дітей з інвалідністю, який складався з чотирьох циклів навчальних семінарів, – розповідає Елеонора Поліщук. – Вже після першого циклу занять фахівці-курсанти почали використовувати набуті знання на практиці».

Сьогодні команди з раннього втручання працюють в спеціально обладнаних, відповідно до вимог послуги РВ кабінетах і мають відмінну матеріально-технічну базу, отриману в рамках реалізації проекту по впровадженню послуги РВ в Україні Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та БФ «Інститут Раннього Втручання».

«Загалом за ці два роки, що ми впроваджуємо послугу раннього втручання, спостерігаються досить позитивні результати», – зауважила спікер.

У свою чергу Національний координатор програми «Батьки за раннє втручання в України» Олена Скрипко, яка також узяла участь у брифінгу, зазначила: «Послуга раннього втручання унікальна. Вона сучасна від застарілої та значно відрізняється від вузької моделі допомоги, коли батьків не залучали до процесу реабілітації їх дитини. Враховується потреби як дитини, так й батьків, і головне – спрямована на підтримку, співпрацю та партнерство з батьками».

Завжди до команди раннього втручання залученні: психолог, фізичний терапевт, спеціаліст з комунікації (логопед), лікар (педіатр, невролог).

Крім цього,Олена Скрипко повідомила, що у Сєвєродонецьку організований дводенний тренінг «Формування єдиного бачення РВ і налагодження діалогу серед ключових управлінь, батьків та спеціалістів у Луганському регіоні України», де учасники ознайомляться з філософією раннього втручання, практикою надання цієї послуги та як його просувати в Україні.

Захід відбувається в рамках грантового проекту «Раннє втручання – партнерство заради майбутнього дітей та сімей в Україні», в межах Програми HealthProm (Великобританія), ВГО «Національна Асамблея з інвалідністю» (НАІУ) і БФ «Інститут раннього втручання» (БФ ІРВ) «Батьки за раннє втручання в Україні».

Також під час брифінгу виступили голова ГО «Ангел дитинства» Наталія Алексєєва, член Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання в Україні» Вадим Мирошниченко та регіональний представник Луганської платформи «Батьки за раннє втручання в Україні» Ольга Ложечка. Перш за все, вони як батьки, у яких діти з особливими потребами, поділилися враженням від раннього втручання, досвідом впровадження даної послуги.