Прес-центр4 вересня 2018, 12:09

На Луганщині вже надійшло 17,4 млн гривень податку на нерухомість

Про це повідомила в.о. начальника ГУ ДФС у Луганській області Ольга Височина на апаратній нараді.

У своєму докладі вона розповіла про стан роботи територіального органу та проблемні питання, які виникають під час справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Докладчик зазначила, що на зазначеному податку зібрано 17,4 млн гривень. У порівнянні з минулим роком (10,3 млн гривень) показники у цьому платежу виконано на 168,4 %, збільшено надходжень на 7,1 млн гривень.

Виконання індикативних показників, затверджених місцевими органами влади, складають 145,9 %, додатково надійшло 5,5 млн гривень.

Під час наради Ольга Височина акцентувала увагу на проблемних питаннях.

Зокрема, вона повідомила, що інформація про суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які здійснюють реєстрацію об’єктів нерухомого майна до податкових органів не надходить. У зв’язку з цим, збільшується час виявлення нових платників – юридичних осіб та фізичних осіб по цьому податку. А разом з цим відстрочується час надходження коштів до місцевих бюджетів.  

Також під час адмініструванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки залишається питання неприйняття деякими сільськими радами нових рішень про встановлення ставок податку на нерухоме майно для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, які встановлюються за рішеннями сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за
1 квадратний метр бази оподаткування.

З початку  року  нараховано податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки по 24 тисячам об’єктам нерухомості, що належать фізичними особам. У порівнянні з минулим роком кількість об’єктів збільшилась майже на 900. Сума нарахувань податку складає понад 11 млн гривень, у порівнянні з минулим роком сума нарахованого податку збільшилась на 2,7 млн грн.

Станом на 1 серпня надійшло 4,6 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Оскільки термін сплати по податку на нерухоме майно по об’єктам нерухомості, що належить фізичним особам  припадає на кінець серпня – початок вересня, надходження основної суми податку до місцевих бюджетів очікується в цих місяцях.   

Під час апаратної наради було рекомендовано розглянути питання щодо прийняття, або приведення у відповідність до вимог податкового законодавства, рішень про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.