Прес-центр7 квітня 2020, 15:04

На Луганщині вже посіяно 30 % ранніх ярих, зернових та зернобобових

Про проведення в області весняно-польових робіт на прес-брифінгу розповіла заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Любов Безкоровайна.

Вона зазначила, що посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств Луганщини під урожай 2020 року очікується в межах 806,7 тис. га.

В сільськогосподарських підприємствах та одноосібних господарствах області під урожай 2020 року загалом посіяно 284,1 тис. га озимих зернових культур.

Спікер акцентувала, що рання весна сприяла швидкому виходу озимих зернових культур із «зимового спокою». Відновлення вегетації відбулося 2-6 березня, що відноситься до найбільш ранніх строків.

Досить високі денні температури та низькі температури вночі негативно вплинули на зимівлю рослин, таких, як озимий ріпак та озимий ячмінь.

Втім, підживлення озимих культур на зерно проведено на всіх площах та своєчасно.

Загалом планується посіяти ярих зернових культур на площі 119 тис. га, технічних культур 378 тис. га.

За словами Любові Безкоровайної, сіяти цього року доведеться якісно та швидко, а також переглядати підходи в технологіях.

На полях Луганщини розпочалася посівна  ранніх ярих, зернових та зернобобових культур. Посіяно 30 % до прогнозів. Однак, через нестачу вологи  врожайність ярих культур прогнозується менше рівня минулого року.

Аграріями області в період весняно-польових робіт планується внести майже 73,3 тис. тонн мінеральних добрив, що на 3,5 тис. тонн більше минулого року. На сьогодні закуплено 90 % до потреби. Порівняно з попереднім сезоном закупівельна ціна на міндобрива вона стала значно нижче.

Для здійснення комплексу захисту сільськогосподарських культур від гризунів планується внести 595 тонн спецзасобів.

Під врожай 2020 року потреба в насінні ярих культур складає 10,9 тис. тонн.

Крім того, під час брифінгу поінформовано, що в минулому році закуплено техніки в кількості 645 одиниць на суму 611,6 млн гривень. Середнє навантаження на один трактор по області становить 167 га (по Україні 105 га).

На проведення весняно-польових робіт аграріям Луганської області використано близько 4,1 млрд гривень.