Прес-центр7 травня 2019, 11:05

На Луганщині вживають заходи щодо збереження нематеріальної культурної спадщини

Сьогодні, 7 травня, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь провів апаратну нараду.

На порядку денному розглянуто реалізацію в Луганській області Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини. За цим питанням доповіла начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Вона зауважила, що до елементів нематеріальної культурної спадщини належать пісні, обряди, усні традиції, знання про природу та всесвіт, соціальні практики, які використовуються протягом кількох поколінь та є унікальними для певної місцевості. Їх збереження та просування є визначальним чинником формування позитивного іміджу області, зростанням її туристичної та інвестиційної привабливості.

Комісія з формування обласного переліку елементів НКС Луганської області та просування виявлених елементів до Національного реєстру створена у грудні 2017 року.

У 2018 році Луганським обласним центром народної творчості організовано онлайн-конференцію «Організація роботи з виконання Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини на місцевому рівні» та обласний тренінг «Організація роботи з охорони нематеріальної культурної спадщини на місцевому рівні».

Як повідомила Аліна Адамчук, постійно відбувається моніторинг стану виконання Конвенції. Станом на травень у кожному місті та районі області створено комісії з внесення елементів НКС до місцевих переліків та самі переліки. Переліки, Реєстр покликані зробити популярною та загальнодоступною інформацію стосовно обласної нематеріальної культурної спадщини для всіх бажаючих, викликати зацікавленість у вивченні її витоків, долучити громадськість до її відтворення, охорони та збереження.

Так, минулоріч в Луганській області створено Перелік елементів нематеріальної культурної спадщини, до якого внесено п’ять елементів. Серед них традиція приготування гарбузової каші у Старобільському районі, автентичні пісні села Цілуйкового (Білокуракинської об’єднаної територіальної громади), Павлівський капусняк з рибою (Білокуракинського району), весільний обряд випікання різки сім’ї Костенко-Кушнарьових (Троїцького району), Новопсковський куліш.

Крім того, проводяться заходи, спрямовані на популяризацію та збереження елементів нематеріальної культурної спадщини на місцевому рівні в рамках проведення обласного відкритого фестивалю-конкурсу української культури та фольклору «Байбак-fest», відкритого обласного фестивалю «Луганщина – це Україна», обласного фестивалю української народної іграшки та гри, обласного огляду-конкурсу майстрів мистецтв та аматорів народної творчості Луганської області «Луганщина – світанок України».

Жителі Новопсковської ОТГ розробили туристичний маршрут для відпочинку та дозвілля «Крейдяні кручі Новопсковщини», до якого входять: чиста вода підземного джерела гори Пристін, рідкісний історичний пам’ятник Печера під Пристіном, Пантелеймонова криниця та Церква «Успіння Пресвятої Богородиці», одна із старих церков Луганської області у с. Осинове.

Спікер повідомила, що протягом березня-квітня 2019 року в районах області знайдено сім нових місцевих елементів НКС, які представлені під час обласного огляду-конкурсу колективів художньої самодіяльності та майстрів народного мистецтва «Луганщина – світанок України».

У 2019 році планується проведення семінарів, тренінгів та практичних занять, проведення виставкової роботи, майстер-класів із керівниками та працівниками закладів культури.

Сергій Філь звернув увагу керівників територій щодо надання заявок на конкурс культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», організованого з ініціативи Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Термін надання заявок спливає 15 травня. Мета проекту – показати значний культурний спадок невеликих міст та містечок, залучити можливості децентралізації для перетворення малих містечок на самостійні культурні центри з використанням соціально-економічного потенціалу об’єктів культурної спадщини та елементів нематеріальної культурної спадщини, що дозволить посилити інвестиційну та туристичну привабливість кожної території.

За підсумками наради для розширення орієнтовного переліку елементів НКС Луганської області, підготовки пропозицій для внесення їх до Національного реєстру доручено продовжити роботу зі збирання, накопичення, обліку та  промоції елементів нематеріальної культурної спадщини кожної адміністративно-територіальної одиниці області.