Прес-центр30 травня 2018, 13:05

На Луганщині за матеріалами СБУ до семи років ув’язнення заочно засуджено організаторку антиукраїнського псевдореферендуму

За матеріалами СБУ до семи років позбавлення волі засуджено місцеву мешканку, яка у травні 2014 року очолювала «штаб» з проведення у Новоайдарському районі незаконного «референдуму про державну самостійність ЛНР».

Співробітники СБ України встановили, що відповідні «повноваження» місцева прихильниця ідеології «руського міра» отримала від так званої «виборчої комісії ЛНР».

Вона організувала у районному центрі «штаб виборчої комісії» та разом з кількома спільниками провела на Новоайдарщині фейковий захід. В інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу висловила підтримку політиці Кремля щодо України. Коли ж до Новоайдару увійшли підрозділи ЗСУ, «активістка» втекла до Росії, де й до сьогодні переховується від українського правосуддя.

Новоайдарський районний суд визнав зловмисницю винною в умисному вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою, групою осіб, та виніс їй вирок заочно.

Початок терміну відбування покарання обчислюватиметься з дня  затримання злочинниці та приведення вироку до виконання.

Усього ж у 2015-2018 роках у Луганській області слідчі СБУ завершили досудове розслідування та передали до судових органів обвинувальні матеріали відносно 155 організаторів та активних учасників антиукраїнського «референдуму» 2014 року, посадових осіб політичного та силового блоків терористичної «ЛНР».

За інформацією 3 управління

ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях