Прес-центр23 cічня 2018, 12:01

На Луганщині за матеріалами СБУ судові вироки отримали бойовики, диверсанти та зрадники

У 2016-2017 роках у Луганській області за матеріалами Служби безпеки України до різних строків позбавлення волі засуджено близько 40 учасників російсько-терористичних угруповань та їх пособників.

Кремінський районний суд до п’яти років ув’язнення засудив мешканця Голубовки (колишній Кіровськ) – «стрілка» так звавної «14 БТрО 2 армійського корпусу ЛНР», який у складі підрозділу «ніс службу» на сепаратистських блокпостах і був затриманий, коли зі зброєю та боєприпасами проник на територію, контрольовану українською владою.

Лисичанський міський суд оголосив вирок подружжю із Привілля, яке 3 вересня 2016 року вчинило замах на диверсійний акт. Аби залякати місцеве населення та дестабілізувати ситуацію в регіоні, проросійськи налаштована сімейна пара планувала підрив меморіалу «Воїнам-визволителям» на узбіччі дороги Лисичанськ-Сєвєродонецьк. Співробітники СБУ затримали зловмисників на місці злочину – при закладенні саморобного вибухового пристрою та приведенні в дію годинникового механізму. Їх засуджено до двох років ув’язнення з конфіскацією всього майна.

Три роки та три місяці позбавлення волі за ст. 111 КК України (державна зрада) за вироком Рубіжанського міськсуду отримав підприємець із окупованого Первомайська, який, пересуваючись у справах бізнесу через лінію розмежування, збирав інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ та української військової техніки. Зібрані відомості передавав представникам ФСБ РФ, які діють в ОРЛО під прикриттям так званої «МГБ ЛНР».

Вироком Старобільського районного суду тюремний термін отримав представник «Міністерства внутрішніх справ» так званої «ЛНР». Колишній інспектор одного з міськвідділів ГУ МВСУ в Луганській області, у 2014 році був звільнений зі служби за підтримку проросійських бойовиків, виїхав на окуповану територію та працевлаштувався в силовому блоці антиукраїнського утворення – «Міністерстві внутрішніх справ ЛНР». Згодом намагався налагодити контакти зі співробітниками української поліції. Під час приїзду на контрольовану територію колаборанта затримали співробітники СБУ.

Бойовик терористичної банди «Призрак» НЗФ ОРЛО разом із вироком Лисичанського міського суду отримав свою четверту судимість.

Слідство встановило, що у 2014 році, одразу після чергового звільнення з в’язниці, 28-річний мешканець окупованого Перевальська вступив до лав терористів, воював, працював у комендатурі та із зброєю охороняв «штаб» бандформування «Призрак» в Алчевську. У 2016 році вирішив завершити свою «бойову» кар’єру, виїхав на контрольовану Україною територію та переховувався у Рубіжному, де й був затриманий співробітниками Служби безпеки України.

Вирок суду – 10 років позбавлення волі.

У січні поточного року ці та інші судові вироки набрали законної чинності. 

 

За інформацією 3-го Управління ГУ СБУ

в Донецькій та Луганській  областях