Прес-центр14 березня 2018, 15:03

На Луганщині за матеріалами СБУ засуджено понад двадцятьох інформаторів ворога

У 2016-2017 роках у Луганській області співробітники контррозвідки СБУ виявили понад 60 спроб вербування українських громадян розвідувальними органами Росії. За даними української спецслужби, вербувальна робота ведеться противником систематично та є елементом цілеспрямованої підривної діяльності проти України.

Нерідко вербувальні підходи здійснюються на російсько-українському кордоні або при перетинанні лінії розмежування через пункти пропуску. Під приводом нібито додаткової перевірки громадян запрошують в окреме приміщення, де їх опитують кадрові співробітники ФСБ РФ або представники псевдоспецслужб бойовиків.

Об’єктом зацікавленості противника найчастіше стають громадяни України, які виїжджають до РФ на заробітки, мешканці Донбасу, у тому числі, окупованих населених пунктів, котрі відвідують контрольовану Україною територію, автоперевізники, родичі українських військових та правоохоронців. Ворог збирає інформацію про підрозділи Збройних Сил України, персональні дані військовослужбовців, ситуацію на контрольованій Україною території. Залякуванням та умовляннями вони намагаються схилити українців до подальшої негласної співпраці.

Утім, Служба безпеки України наголошує, що «співробітництво» з ворогом загрожує дуже небезпечними наслідками. Протягом останніх двох років за матеріалами СБУ до різних строків позбавлення волі засуджено більш ніж двадцятьох інформаторів російсько-терористичних формувань.

Щойно набув чинності судовий вирок мешканці Рубіжного, яка у 2014-2015 роках постачала ватажку терористів на прізвисько «Лєший» дані про розташування, переміщення та кількісний склад військовослужбовців ЗСУ, пересування української військової техніки. Жінку засуджено до чотирьох років та семи місяців ув’язнення.

Наприкінці минулого року судові вироки отримали жителі Марківки та Лисичанська. Один із них поставляв відомості військового характеру командиру «казачого» угруповання, інший – знайомому бойовикові. Обидва правопорушники отримали по три роки сім місяців позбавлення волі. Мешканку міста Щастя, яка у 2015-2016 роках забезпечувала військовою інформацією «розвідувальний підрозділ» бойовиків, засуджено до восьми років позбавлення волі.

Вироки судів набрали чинності.

        

За інформацією 3-го управління ГУ СБУ

в Донецькій та Луганській областях