Прес-центр17 травня 2018, 12:05

На Луганщині за три роки судові вироки отримали семеро Інтернет-пропагандистів проросійських терористів

Протягом 2015-2018 років на Луганщині Службою безпеки України припинено функціонування шести Інтернет-спільнот у соціальних мережах та одного веб-сайту з антиукраїнським контентом.

Правоохоронці встановили, що діяльністю більшості адміністраторів місцевих сторінок у соціальних мережах «ВКонтакте» та «Одноклассники» керували координатори з РФ або тимчасово окупованої території Луганщини. Від них інформаційні найманці отримували основний контент та фінансове забезпечення підривної діяльності.

Стосовно зловмисників, які поширювали матеріали, що спрямовані на повалення конституційного ладу України, зміну її державних кордонів, на підтримку російсько-сепаратистських збройних угруповань, розпалювання національної та релігійної ворожнечі, судами винесено 7 обвинувальних вироків. Їхні дії кваліфіковано за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України).

Разом з тим співробітники СБУ відзначають, що наразі активність Інтернет-пропагандистів у мережевих групах «ВКонтакте» та в «Одноклассниках» помітно впала. Якщо у 2015 році Службою безпеки було зареєстровано 10 кримінальних проваджень за фактами пов’язаними з підривною діяльністю в Інтернет-просторі, то у 2016 році – 2, а у 2017 – лише одне. Це пояснюється не лише дієвістю вжитих правоохоронцями заходів, але й забороною в Україні російських соцмереж.   

Сьогодні інтерес Інтернет-спільноти Луганської області, особливо молоді, до проросійських агіток практично відсутній.

За інформацією

3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях