Прес-центр14 червня 2017, 11:06

На Луганщині застосовано нову методику аналізу демографічного стану та ринку праці

В облдержадміністрації презентували аналіз балансу трудових ресурсів на підконтрольній українській владі території області, де окрім статистичних даних використали бази даних територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

За підсумками дослідження були визначені близькі до реальних показники демографічного стану Луганщини та ринку праці, частка незайнятого в економіці населення та населення, що знаходиться у зоні ризику в площині легалізації зайнятості.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко зазначив, що такий аналіз також повинен бути проведений на місцях, з урахуванням галузевої та інших особливостей територій.

«Місцеві органи влади мають в найкоротші терміни ефективно організувати таку роботу із вивченням разом з центрами зайнятості та роботодавцями попиту і пропозицій на ринку праці. Тоді у підсумку можна отримати більш детальну демографічну картину території та зробити висновки про необхідність підготовки кадрів за витребуваними спеціальностями», –наголосив він.

За висновками фахівців Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, статистичні дані щодо демографічної ситуації та ринку праці Луганської області, якими звикли користуватися державні органи, не можна було вважати репрезентативними з декількох підстав.

Це, у першу чергу, давність останнього перепису населення (16 років тому), соціально-економічна ситуація на сході України, статистична методологія, яка не відображає реальну інформацію по області в умовах окупації частини її території.

Презентований аналіз складався з арифметично відокремлених статистичних даних підконтрольної державній владі території області, а також із розрахункових показників, сформованих на підставі даних територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Також проаналізовано структуру вакансій за видами економічної діяльності, попит і пропозицію за професійними групами.

Зокрема, за основу було прийнято чисельність населення у кількості 737,9 тис. осіб. Це 704,3 тис., які проживають на підконтрольній державним органам влади території, та 33,6 тис. працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб.

Населення умовно було розділено на 4 категорії: працююче (24 %), незайняте (51 %), особи, які звернулися до центрів зайнятості в пошуках роботи (4 %), невстановлена категорія (21 %). До останньої, «ризикової» категорії, відносяться особи, які виїхали на постійне місце проживання з території без зміни місця реєстрації, особи, які шукають роботу самостійно та такі, що зайняті нелегально.

Слід відзначити, що отримані висновки дозволять зробити прогноз ринку праці в області, ефективно зорієнтуватися у підготовці кадрів та визначити перспективні напрями розвитку Луганської області.