Прес-центр21 листопада 2018, 13:11

На Луганщині засуджено організатора антиукраїнського референдуму 2014 року

За матеріалами Служби безпеки України до семи років позбавлення волі заочно засуджено організатора антиконституційного «референдуму про державну самостійність ЛНР».

Оперативники спецслужби встановили, що у травні 2014 року мешканка міста Щастя була призначена сепаратистами на посаду «заступника голови тервиборчкому» та очолила «територіальну виборчу комісію» у Троїцькому районі області. Зловмисниця брала активну участь в організації та проведенні фейкового волевиявлення. Потім жінка стала «депутатом» сепаратистського «парламенту». Наразі вона переховується від українського правосуддя на тимчасово окупованій території Луганщини, де займається антиукраїнською пропагандою.

Новоайдарський районний суд визнав правопорушницю винною в умисному вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб.

Початок терміну відбування покарання обчислюватиметься з дня затримання злочинниці та приведення вироку до виконання.

За останні три роки за матеріалами СБУ в Луганській і Донецькій областях до різних термінів позбавлення волі засуджено понад сто організаторів фейкових виборів та членів виборчих комісій, а також осіб, які займалися агітацією та розповсюдженням матеріалів із закликами до зміни меж території України. Ще п’ятдесят шість кримінальних проваджень знаходяться на розгляді у судових інстанціях. Зловмисникам оголошено про підозру у скоєнні злочину передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України. Їм загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

За інформацією СБУ