Прес-центр4 квітня 2017, 16:04

На Луганщині засуджено організаторів Інтернет-магазину, що незаконно збував спецзасоби у зоні АТО

У Луганській області суд виніс обвинувальний вирок двом мешканцям Лисичанська, які створили канал незаконного ввезення до України спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та їх збут через Інтернет-магазин.

Співробітники СБУ встановили, що «торгівельна точка» діяла протягом 2015 року. Зловмисники замовляли портативну спецтехніку в Китаї, потім реалізовували в зоні АТО та в інших регіонах України. Мініатюрні пристрої для негласного отримання інформації користувалися неабияким попитом. Продавці збували по 5-6 заборонених гаджетів на день. Незаконність своїх дій вони розуміли, діяли обережно та вживали заходи конспірації. Навіть своє реальне місцезнаходження правопорушники приховували від покупців, повідомляє Управління СБУ в Луганській області.

У березні 2016 року оперативники СБУ затримали правопорушників на «гарячому» – при одержанні коштів за чергове поштове відправлення зі спецзасобами. При обшуку на складі магазина вилучено понад 100 одиниць СТС.

Лисичанський міський суд визнав їх винними у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Обох зловмисників засуджено до 4 років та 1 місяця ув’язнення з випробувальним терміном. З підсудних стягнуто вартість проведення судово-технічної експертизи. Вилучені СТС загальною вартістю близько 150 тисяч гривень, відповідно до рішення суду, знищені.

Наприкінці березня 2017 року вирок набув чинності.