Прес-центр15 листопада 2016, 09:11

На Луганщині затверджено Регіональний план із реалізації Національного плану дій «Жінки, мир, безпека»

Важливим питанням на шляху реалізації євроінтергаційних процесів у державі є підсилення уваги до забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, подолання явища ґендерного насильства та недопущення дискримінації за ознакою статі.

Одним із інструментів забезпечення виконання зазначених напрямів роботи є Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, затверджений розпорядженням КМУ у поточному році. Подібні плани прийнято й в багатьох країнах світу, що зіткнулися із конфліктами. Україна стала першою державою, яка затвердила зазначений план безпосередньо у період військової агресії проти неї.

Розпорядженням голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза 7 листопада 2016 року затверджено Регіональний план заходів з реалізації зазначеного Національного плану.

Регіональний план розраховано на 2016-2017 роки. Його основні напрями – миротворча і мирозахисна діяльність, що включає аналіз, координацію та підготовку кадрів; участь жінок у встановленні миру; запобігання конфліктам і насильству; допомога та реабілітація постраждалих від конфліктів; моніторинг впровадження Регіонального та Національного планів.

Затвердженню плану передувало його обговорення протягом двох місяців, зокрема, у ході засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми, а також під час міжвідомчих консультацій до Міжнародного дня миру «Шлях до миру через досягнення цілей сталого розвитку: ґендерні аспекти розбудови миру» у місті Святогірськ Донецької області.

Виконавці та співвиконавці плану – відповідні структурні підрозділи облдержадміністрації, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, місцеві органи влади, а також громадські організації. На цей час Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації  також набуто домовленостей щодо спільної реалізації напрямків та заходів Регіонального плану як із міжнародними, так і місцевими громадськими організаціями.