Прес-центр21 травня 2018, 10:05

На Луганщині знають, як протидіяти новим викликам щодо торгівлі людьми

«Україна приєдналась до всіх міжнародних нормативно-правових актів, конвенцій у сфері протидії торгівлі людьми та, відповідно, взяла на себе зобов’язання щодо їх імплементації та ефективної протидії цьому ганебному явищу, а також стосовно захисту прав постраждалих осіб», - зазначила керівниця РСОЦ «Жінки Донбасу» Л.Ковєшнікова, коментуючи підсумки реалізації проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні».

Слід відзначити, що зазначений проект започаткований ще у грудні 2014 року за ініціативи Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міністерства соціальної політики  та за фінансової підтримки уряду Канади. Його метою є посилення спроможності органів державної влади у сфері протидії торгівлі людьми. У Луганській області проект впроваджується РПСОЦ «Жінки Донбасу» у партнерстві з державними структурами.

З березня по травень поточного року регіональний правозахисний центр спільно з Департаментом соціального захисту населення в Луганській області провів масштабну інформаційну компанію серед вимушено переміщених осіб та молоді у містах Сєверодонецьку, Рубіжному, Старобільську, Лисичанську та Сватовому.

Учасники проекту ознайомились із новими викликами у сфері протидії торгівлі людьми, пов’язаними із процесами децентралізації влади, військовим конфліктом у нашому регіоні та актуальними тенденціями у  кримінальних злочинах, пов’язаних з насильством над особистістю, а також дізнались про можливості отримання допомоги від державних установ та органів у разі потрапляння у таку ситуацію.

Фахівці вважають, що головним результатом їх проектної діяльності стало розширення можливостей реального впровадження національного механізму взаємодії щодо протидії торгівлі людьми, а також зростання професійної компетентності усіх, хто займається розв’язанням цієї проблеми за трьома компонентами: певні дії (вербування, перевезення людей, переховування їх, прямий продаж), засоби примусу, застосовані до цих людей (шантаж, погроза силою, фізичне насильство), та їх експлуатація.