Прес-центр22 жовтня 2019, 16:10

На Луганщині зросли доходи місцевих бюджетів

За 9 місяців поточного року до зведеного бюджету України Головним управлінням ДПС у Луганській області зібрано 4 млрд 398 млн грн, що на 583,1 млн грн більше, ніж минулого року. Такі цифри під час брифінгу озвучила в. о. начальника ГУ ДПС у Луганській області Ольга Височіна.

За її словами, протягом трьох кварталів цього року надходження до місцевих бюджетів Луганщини склали 2 млрд 417 млн грн, це на 353,8 млн грн більше, якщо порівнювати з аналогічним показником минулого року. Таким чином, забезпечений темп зростання доходів місцевих бюджетів на рівні 17,1 %. Важливо, що зростання надходжень досягнуто з усіх бюджетоутворюючих податків.

За зазначений період місцеві бюджети поповнилися на 1 млрд 730 млн грн зокрема за рахунок податку на доходи фізичних осіб. Цей податок є найбільшим серед бюджетоутворюючих, і 60 % надходжень з якого держава залишає на рівні бюджетів ОТГ, районів та міст обласного значення, 15% надходить до обласного бюджету. З урахуванням зростання надходжень єдиного і земельного податків та орендної плати, доходи місцевих бюджетів продовжують зростати, що надає можливість громадам втілювати проєкти, вирішувати питання соціального та інфраструктурного розвитку.

Також Ольга Височіна нагадала, що обслуговування платників податків та громадян Луганщини здійснюється у 15 Центрах обслуговування платників податків , через які можна отримати 31 адміністративну послугу. Крім того, на сьогодні ДПС запровадила більше 40 безкоштовних сервісів, скористатись якими можна не виходячи з дому чи офісу.

Так, одним із дієвих сервісів є «Електронний кабінет платника податків». Він надає можливість працювати у цілодобовому режимі, дистанційно спілкуватися з контролюючими органами, отримувати потрібну інформацію в режимі реального часу, сплачувати податки та багато іншого. На Луганщині цим сервісом за 9 місяців 2019 року скористалися більше 20 тис. платників податків.

У складі ГУ ДПС у Луганській області на правах відокремлених підрозділів утворено 6 управлінь, до складу яких входять 15 державних податкових інспекцій. Така структура була утворена у зв’язку державною реформою, коли виконання Головним управлінням Державної податкової служби у Луганській області функцій і повноважень Головного управління Державної фіскальної служби у Луганській області з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування, застосування податкового законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань.