Прес-центр18 cічня 2021, 14:01

На Луганщині з’являться побратими латвійських міст та спільні українсько-латвійські підприємства, – керівники громад зустрілись із Делегацією Посольства Латвійської Республіки в Україні

В облдержадміністрації відбулася зустріч делегації Посольства Латвійської Республіки в Україні на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом з керівником військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецька, головами Новопсковської та Старобільської територіальних громад.

Юрій Пойканс зазначив, що Латвійська Республіка зацікавлена в розширенні зв'язків з Луганською областю: «Ми розуміємо, що війна продовжується, гуманітарна допомога необхідна, ми будемо надавати її й надалі, але Луганська область повинна жити своїм постійним життям. У вас зараз відбувається регіональна реформа, у нас вона йде вже років 20 – зараз відбулося укрупнення наших управлінь, тобто у вас йде дуже схожий процес. Ми зустрічаємося сьогодні з головами ОТГ та луганським бізнесом. Дуже хотілося б, щоб вони розвивалися. Перше, що необхідно робити – налагодити контакти та дізнатися, чим ми можемо допомогти».

Представник агентства інвестицій і розвитку Латвійської Республіки розповів про спільні проєкти, які вже впроваджуються в Україні, та запропонував співробітництво.

Керівник ВЦА міста Сєвєродонецька Олександр Стрюк презентував перспективи розвитку міста, окремо зупинившись на проблемних моментах, вирішенням яких можна зайнятися разом та наголосив на зацікавленості Сєвєродонецької громади у співпраці. Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв та Старобільський міський голова Яна Литвинова також поінформували представників іноземної делегації про здобутки, можливості та майбутні проєкти, які реалізовуватимуться у громадах.

Учасники зустрічі домовилися про розширення контактів і зв’язків для обміну досвідом у різних сферах, будь-то бізнес чи комунальне господарство. Особливу увагу приділили питанню міст-побратимів, та вирішили працювати у цьому напрямку.

Говорили й про освіту, реабілітацію дітей, можливість виходу бізнесу Луганської області на ринок ЄС, створення спільних підприємств.